Надеждите на САЩ не се оправдаха, Москва стана глобален играч, който пожъна редица успехи в Близкия изток и ЕвропаЕвтиният нефт трябваше да предизвика проблеми на Путин и да го лиши от „ресурси” за скъпи войни в Сирия и Украйна, пише Волфрам Ваймер в The European, цитиран от Блиц.
На тези надежди обаче не беше съдено да се сбъднат и Москва стана глобален играч, постигнал „политически успехи” в Европа и в Близкия Изток.

Времето на ниските цени обаче може да се окаже отминало, пише авторът. Руският президент Путин се бори за нови глобални цени и „нов ОПЕК”. След неговото изказване в Истанбул на конференцията по енергетика, че Русия може да ограничи производството и призова за това и другите износители, цената на нефта веднага се вдигна с 3%. Ако Путин успее да създаде „нов ОПЕК”, това в Бъдеще ще създаде на Запада сериодни неудобства.
Както пише Ваймер, независимо че със своята „военна и политическа агресия” Путин си спечели много врагове, независимо от насилието в Сирия и лошата репутация на Запад, той спечели много политически успехи: Първо, световната общественост вече „мълчаливо” призна Крим за руски; второ, Путин разцепи Украйна и шансовете страната отново да стане „суверена, единна държава” намаляват с всеки месец; трето, военната „интервенция” в Сирия даде на Русия мощ и влияние в Близкия Изток и всяко мирно уреждане без Москва е немислимо; четвърто, чрез нови политически алианси (Пекин, Техеран, Анкара) той създава стратегическо пространство.

„Всичко това в съвкупност прави Москва глобален играч” – обобщава Ваймер.loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'