Над два милиарда души по света живеят без тоалетна
Наличието на тоалетна на работното място „спасява живот“ и „повишава икономическия растеж“, се казва в изявление на Международната организация на труда (МОТ) по случай „световния ден на тоалетната“.
Във видео обръщение генералният директор на МОТ Гай Райдър посочва, че „2,4 милиарда души, една трета от човечеството, живеят без тоалетни“ и болестите, причинени от липсата на канализация и хигиена, предизвикват една пета от смъртните случаи на работното място.
Освен това, „спадът в производителността на труда“, който се дължи на такива болести, годишно снижава с 5% БВП в много държави.Райдър алармира, че „във фабрики, магазини, училища, на пазари и дори в болници, служителите трябва да избират дали да влязат в примитивна преливаща тоалетна, или да търсят отходно място навън“.
Някои работници ограничават храната и напитките, за да не им се налага да ползват тоалетна. Други потискат нуждите си, посочва ръководителят на МОТ, цитиран от Блиц. 
Гай Райдър изтъква, че заетостта зависи и от здравето.
В световен мащаб за посрещане на нуждите от водоснабдяване и канализация са необходими повече от 50 милиарда долара.
Тази година световният ден на тоалетната е под надслов „Тоалетна и заетост“, за да се наблегне, че наличието на тоалетни е „съществен елемент от достойните условия на труд“. Целта е до 2030 година всеки жител на планетата да има достъп до тоалетна.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'