Над 50 нелегални мигранти задържани при спецакция в София

пециализирана полицейска операция за противодействие на нелегалната миграция се провежда в София и в няколко града в страната. Около 50 души са задържани.
Акцията е по разпореждане на главния секретар на МВР главен комисар Георги Костов, съобщиха от МВР, цитирани от dir.bg.

От началото на операцията има задържани около 50 души. Тези лица са без документи за самоличност и е явно, че не са от български произход. Тепърва ще се установява дали са регистрирани като бежанци и какъв статут имат – дали са незаконно проникнали, дали вече са регистрирани в центровете за миграция на Държавна агенция по бежанците. Просто е много начален етапът„, съобщи комисар Костов, цитиран от „Фокус“.

В спецакцията участват около 1400 служители на ГД „Гранична полиция“, Дирекция „Миграция“, СДВР и 11 областни дирекции в страната.

Полицейски проверки се извършват в хотели,хостели и други места за настаняване, както и на моторни превозни средства, заведения и търговски обекти в съответните райони.

В столицата полицейски патрули са разположени в района на „Лъвов мост“, бул. „Мария Луиза“ и малките улици в близост до „Женския пазар“.

В Бургаска област са изградени контролно-пропускателни пунктове, съобщи директорът на Областната дирекция на МВР комисар Калоян Калоянов, цитиран от „Фокус“.

На специалните КПП-та ще се проверяват моторните превозни средства за евентуален нелегален превоз на мигранти. Комисар Калоянов не посочи точната цифра на ангажираните полицаи в акцията, която е съвместна с „Гранична полиция“.

От МВР уточняват, че специализираните операции от този вид се провеждат периодично.

Полицейската операция в София е рутинна, проверяваме за нелегални мигранти във вътрешността на страната„, коментира пред БНТ министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова.

Тя обясни, че на три етапа се осъществява контрол – на вход, вътре в страната и на изход.

Това е една операция, бих казала рутинна. Нещо, което правим периодично, тогава когато преценим, че има необходимост. Правена е и друг път. Това е част от нашия подход за справяне с миграционния натиск”, допълни Бъчварова.

Очаква се от вътрешното ведомство да дадат подробности за операцията по-късно през деня.

Още 6,2 млн. за ограда по границата

Правителството предостави 6,2 млн. лв. за продължаване изграждането на временното възпрепятстващо съоръжение по българо-турската граница, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Съоръжението е от изключително значение за противодействие на непрекъснато нарастващия през последните години миграционен натиск по българо-турската граница, цели опазване на държавната граница и овладяване на бежанската вълна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'