На балотаж Радев е с 1 % преднина пред Цецка
Интригата на президентските изборите се заплита и изходът от потенциален балотаж става все по-неясен. За момента Румен Радев води с почти 1% пред Цецка Цачева.
Това показват данните от експресен телефонен сондаж на „Галъп Интереншънъл“, който цели да улови новата предизборна ситуация след подкрепата на ДПС за Пламен Орешарски.

Проучването е проведено сред 1003 души, от 23 до 25 октомври, като отразява моментната картина на декларативните нагласи, съобщава Дир.бг.
За първия тур кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева (20,2%) продължава да води с няколко пункта пред избраника на БСП ген. Румен Радев (16,3%) (вижте таблиците в галерията).

Продължава укрепването на позициите при кандидата на патриотичните партии Красимир Каракачанов (8,1%).

Подкрепеният от АБВ Ивайло Калфин, Трайчо Трайков от Реформаторския блок и независимият кандидат Веселин Марешки продължават да се движат в „пакет“ около 5% от всички имащи право на глас.

Близо след тях са Орешарски (3,8%) и Татяна Дончева (2,9%). Явно започва осезаем растеж при Пламен Орешарски на фона на предишно изследване на „Галъп“, отбелязват социолозите.

Според тях по всичко личи, че изборите ще бъдат решени с балотаж. Най-вероятно до него ще достигнат Цачева и Радев, като очакваното наличие на опция „Не подкрепям никого“, както и апелите на различните партии за втория тур могат да променят ситуацията. Затова и данните отразяват само най-общи нагласи, като към момента Радев се ползва с декларативната подкрепа на 32,1%, а Цачева – на 31,3%.

Наблюдава се стандартното преди избори общо покачване на нивата на заинтересованост към кандидатите и към изборите въобще, съчетано и с противоречивото внушение, че гласуването е задължително.

Заявената активност може да се изчисли на около 55% от всички имащи право на глас – според избирателните списъци. Опцията „Не подкрепям никого“ за първия тур се подкрепя от 5,6% от всички имащи право на глас. Колко хора ще я ползват реално – на този етап може да бъде само хипотеза, допълват от „Галъп“.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'