Мохамад Монтазери: САЩ, Саудитска Арабия и Израел искат да дестабилизират Иран

Генералният прокурор на Иран твърди, че САЩ, Саудитска Арабия и Израел четири години старателно са подготвяли протестите в страната от последните седмици. Мохамад Джафари Монтазери, генерален прокурор на Ислямската република, цитиран от иранското информационно издание PARS, е заявил, че планът за провокиране на демонстрациите е тристранен, разработен от САЩ, Израел и Саудитска Арабия. Целта му била да дестабилизира Иран, който през последните месеци и години активно и по-важното, ефективно, се противопоставял на тероризма в Близкия Изток, а това спъвало плановете на посочените страни.

В реч, произнесена в град Кума, южно от Техеран, главният прокурор на Иран е заявил, че основният „проектант“ на плана за разпространяване на протести и безпорядък в Иран е бившият ръководител на отдела за борба с тероризма в ЦРУ Майкъл Андрио. Назовавайки въпросния план „Доктрина за продуктивна интеграция“, Монтазери е добавил, че разполага с неопровержима информация, че той е разработен в т. нар. „Интелектуална стая“ на ЦРУ. След провеждане на задълбочени изследвания за определяне на „слабите точки“ в иранското общество, въпросният мозъчен тръст на ЦРУ се е спряло на лозунгите „не на корупцията“, „не на скъпотията и високите цени“, както и на включване в протестите на Съюза на пенсионерите.

Прокурорът е отбелязал и, че ръководството на терористичната вътрешна иранска организация „Мунафикин“ (в превод „Лицемерите“) е участвало в разработката на тези планове. Той е добавил, че повече от 40 години ЦРУ се опитва да сее раздор и да дестабилизира Иран, но тези планове непременно се проваляли и щели да продължат да се провалят, заради „лоялността на Иранския народ към идеите на Ислямската революция и любовта му към родината“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'