Могерини представи план за обща европейска отбрана
Върховният представител на ЕС за външната политиката и сигурността Федерика Могерини очерта четирите направления на план за изграждане на Европейска отбрана.

В интервю за италианския всекидневник „Република“ Могерини изяснява, че не говори за „Европейска армия“, а за Европейска отбрана, нещо което действително, конкретно и незабавно може да бъде постигнато, предаде БТА.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ОРБАН СЕ ОБЯВИ ЗА ОБЩА ЕВРОПЕЙСКА АРМИЯ

„През юни, веднага след британския референдум с положителен вот за Брекзит, представих на европейските лидери моето предложение под наслов „Глобална стратегия“, което обхваща външната политика и политиката на сигурност и отбрана, заяви Могерини.

Тя се спира на практическите аспекти на предлагания от нея план за Европейска отбрана.

ВИЖТЕ ОЩЕ: ГЕРМАНИЯ СЕ ГОТВИ ЗА ВОЙНА, ВРЪЩА НАБОРНАТА СЛУЖБА

„На първо място са бойните групи. Това са европейски части за бърза намеса. Съществуват от години, работят и се обучават заедно, но никога не са били използвани в полеви условия. Можем и трябва да решим да ги превърнем в инструмент, който да бъде използван, където и когато има необходимост от европейска намеса.


Второ, да се прилага член 44 от Договора, който предвижда да бъде възложена на малка група страни задачата да предприемат военни действия от името и по поръчение на целия ЕС. Този член също не е бил никога задействан.

Трето, да се създаде Обединен генерален щаб в Брюксел, който да ръководи всички военни и граждански операции – както протичащите в момента, така и бъдещите. Това би могло да се окаже ядрото, около което да се гради бъдещата обща отбранителна структура.

Четвърто, да бъдат съсредоточени ресурсите за бъдещите гигантски инвестиции, необходими в сферата на отбраната,“ предлага Могерини.

По-рано днес министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен призова за създаването на европейски отбранителен съюз.

Тя направи посещения в Литва, където Берлин се готви да оглави международна бойна група с численост около хиляда човека, предназначена да бъде възпираща сила срещу съседна Русия.

„Време е да се придвижим към европейски отбранителен съюз, който по същността си е „Шенген за отбрана“, каза Фон дер Лайен пред репортери във Вилнюс.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'