Много сгради у нас не са защитени от мълнии

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии, алармират експерти по мълниезащита.
Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Последният пример за неспазване на задължителните мерки за безопасност е от Дряново, където този месец мълния изпепели покрива на жилищна кооперация, съобщи Нова ТВ, цитирана от dir.bg.

Хора от цялата страна превеждат пари в дарителската сметка за възстановяване на щетите. Живеещите в кооперацията разказват, че са имали гръмоотвод, но той вероятно е бил премахнат при ремонт преди години.

Масова практика е сградите в България да бъдат без мълниезащита. В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000-70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита”, коментира експертът инж. Христомир Иванов.

В писмен отговор до Нова телевизия от Регионалното министерство уточняват, чеотговорността е на собствениците на сградите и на кметовете – да задължават собствениците да вземат мерки.

Повсеместен ефект би трябвало да има и след задължителните технически обследвания и паспорти на сградите. Поради всеобщото безпаричие обаче, същото министерство на няколко пъти отлага сроковете – и на практика легитимира бавенето на иначе нужните мерки, отбелязва Нова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'