Митрополит Гавриил: Ние сме категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Бог е създал само два пола

Ние сме категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Бог е създал само два пола“, това е позицията на Ловчанския митрополит Гавриил във връзка с дебата, избухнал заради настояването на правителството и на партия ГЕРБ парламентът да ратифицира Истанбулската конвенция. Това, което предизвика взрив от негодувание в обществото, е въвеждането на понятието „социален пол“, различен от биологичния. „Вътре в (Истанбулската конвенция – б.р.) има заложени текстове, които ще доведат да разрушаването на един традиционен християнски морал, който в България го има. Ние сме категорично против ратифицирането на Истанбулската конвенция. Бог е създал само два пола“, казва митрополит Гавриил.

Ловчанският владика е първият от Светия Синод, който изразява позиция по скандалната конвенция. В близките дни се очаква официално становище на Българската Православна Църка по документа, който управляващите искат да наложат на българския народ. Митрополит Гавриил е един от сторонниците на православието и християнската вяра у нас. По време на разкола той поддържа единството на Българската православна църква срещу т.нар. Алтернативен синод. На 19 октомври 1998 година в Рилския манастир е ръкоположен в епископски сан с титлата „Макариополски“ и е назначен за викарий на софийския митрополит.

На 21 януари е избран и на 28 януари 2001 година е канонически утвърден за ловчански митрополит.
В 2007 година става ръководител на Работната група по въпросите на религиозното образование при Синода. От 2009 година оглавява Върховния църковен съвет Синода, а през 2011 г. започва да ръководи и Културно-просветния му отдел. Почетен гражданин на Ловеч от 26 март 2015 г. „За личностен принос и заслуги за духовното развитие и израстване на град Ловеч“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'