Министерски съвет даде зелена светлина за втори кабинков лифт в Банско

Втори кабинков лифт в Банско ще има при инвестиционен интерес. Това реши Министерският съвет между двата празника – на последното си за годината заседание. Правителството е приело на днешното заседание промените в Плана за управление на Националния парк „Пирин“, каза на брифинг министърът на околната среда и водите Нено Димов. Успоредно с това е била приета и втора точка, която възлага на министъра на околната среда и водите при наличие на инвестиционен интерес за изграждане на втора кабинкова линия в ски-зона Банско, да се предприемат спешно всички мерки по екологичното законодателство, така че такава да бъде направена във възможно най-кратък срок.

По твърдението на министър Димов „каквото и инвестиционно намерение да има, какъвто и проект да бъде зададен, ще мине през цялото екологично законодателство:
оценка за въздействие на екологичната среда,
екологична оценка и
оценка за съответствие.
Именно тези процедури ще кажат как изграждането на втори кабинков лифт, ще трябва да бъде компенсирано в останалата част Национален парк „Пирин““. Нено Димов изрази увереност, че решението отваря възможност за развитието на ски спорта в Банско и е добър сигнал за развитието на ски спорта в България като цяло. По време на правителственото заседание се разбра, че министър Нено Димов е внесъл предложението за промени в Плана за управление на Национален парк “Пирин“. Точката отсъстваше в предварително обявения дневен ред.

По време на последното за годината заседание на МС е станало ясно, че между екологични сдружения и Брюксел е имало размяна на писма, предаде БНР. Затова премиерът Бойко Борисов е дал около един час, за да може Министерството на околната среда и водите да направи уточнения по казуса и да внесе финално предложение, което, както се оказа, е било прието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'