Министър Ненков: Темата с цената на водата се спекулира. Тази инфраструктура трябва да се поддържа в добро състояние 24 часа

Спекулира се с темата за цената на водата, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. „Темата е актуална не само от последните месеци и седмици. Темата с цената на водата се спекулира. МРРБ е институцията, която отговаря за провеждането на адекватна политика в един от най-тежките сектори – ВиК. Едва ли има нещо по-свързано с живота като цяло от водата. Във водата се е зародил животът. С липсата на вода и канализация се отива към епидемии. Във ВиК отрасъла са концентрирани активи – над 90 000 км е ВиК мрежа. Това са 240 км магистрали като „Тракия““, заяви Нанков, цитиран от „Фокус“.

По думите му над 6000 са водоизточниците в експлоатация. „Тази инфраструктура трябва да се поддържа в добро състояние 24 часа. Секторът трябваше да бъде реформиран. Един от най-нереформираните сектори е този на ВиК. България рекордьор не само в ЕС по загуба на води.
Друг огромен проблем е концентрацията на население в някои от по-големите населени места. Обезлюдяването на малките населени места, допълни той и уточни, че през настоящия програмен период инвестициите се базират на нов подход – бенефициентите да бъдат ВиК дружествата и да се финансират част от инвестициите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'