Миков: Крайно време е Плевнелиев да осъзнае, че светът вече не е еднополюсен

„Приятели,
Прочетох за изказването на Плевнелиев пред Европейския парламент по-рано днес и за пореден път изпитах неудобство, че този човек представлява и олицетворява България пред външния свят. Речта била произнесена, а вероятно и предварително написана от някого на английски, но това е друга тема. По-важно е, че поне няколко от тезите на този човек заслужават остра реакция.
Крайно време е Плевнелиев да престане да търси начин за изостряне на отношенията между България и Русия. Нито българите искат това, нито пък това води до някакви изгоди за страната ни или пък й дава някаква смислена перспектива в бъдеще. Това е недалновиден и срамен слугинаж на чужди интереси, който няма нищо общо с интересите на България и българите.
Крайно време е Плевнелиев да осъзнае, че светът вече не е еднополюсен. Може и да му е мъчно за еднополюсния свят, с чиито последици тепърва предстои да се борим. Но, струва ми се, колкото и да бягаме в измислената реалност на президента, няма как да не си даваме сметка за случващото се в света и в Европа днес. Не сме минавали от никаква студена война към никакъв студен мир. Просто единият полюс се чувства очевидно некомфортно от наличието на останали полюси.
„Ако нямаш кауза, търсиш удобен враг”, казал бил Плевнелиев… И май това е единственото вярно нещо. Но нека президентът да си търси врагове, без да вреди на България и без да пърха с криле срещу интереса на народа си.

loading…

А по отношение на повдигнатия от Плевнелиев въпрос чий е Крим, бих го посъветвал да прочете хубавата монография на покойния проф. Живко Сталев „Нормативната сила на фактическото”. А, ако желае, може да я преведе на английски и да я подари на г-н Мартин Шулц.
Вярвам, че по този важен въпрос ще има реакция от нашата партия и българските политици, както и тези в Европейския парламент.“

 Български Журналъ публикува Фейсбук съдържание на основание т. 2.4 от Statement of Rights and Responsibilities на Фейсбук


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'