MI5: Русия представлява заплаха за стабилността на ВеликобританияРъководителят на британското контраразузнаване MI5 Андрю Паркър заяви, че Русия представлява нарастваща заплаха за стабилността на Великобритания и използва съвременни средства за постигане на целите си, но конкретни доказателства за това той не представи.

„Тя, използва цяла редица държавни органи, за да насърчава външната си политика в чужбина с все по-агресивни техники, включително пропаганда, шпионаж, диверсии и кибератаки. Русия действа в цяла Европа и Великобритания. Работата на МИ-5 е концентрирана в противопоставянето на това“, цитира думите на Паркър британския вестник Guardian.

Както пише изданието, ръководителя на MI5 също е заявил, че във Великобритания вероятно действат много руски разузнавачи.

„Целите на Русия включват военни тайни, индустриални проекти, икономическа информация, политиката на правителството и външната политика“, смята той.

Следва да се отбележи, че това е първото интервю за печатна медия, което ръководител на MI5 дава за над 107 години съществуване на ведомството. Паркър заяви, че се е срещнал с репортерите на Guardian, въпреки публикуването на документите на Едуард Сноудън и скептицизма относно необходимостта от допълнителни сили за службите за безопасност. / wpress.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'