Методи Андреев:Ген.Радев трябва да се разжалва!Той е кандидатът на Путин!!!

Радио „Фокус“ – Пловдив
Методи Андреев, ГЕРБ: Кандидатурата на ген. Румен Радев за президент на България е продиктувана от Русия

loading…


Фокус: Генералите като панацея за решаването на проблемите със сигурността в България – върху това заложи левицата. Г-н Андреев, как ще коментирате налагането на тази политическа мода в кандидат-президентската кампания и кандидатурата на ген. Румен Радев?
Методи Андреев: Разбира се, тук при всички случаи има и закачка с евентуалния кандидат за президент от страна на ГЕРБ. Най-вероятно левицата предизвиква на дуел някои генерал от ГЕРБ, ако трябва да го разчета малко шеговито. Според мен въпросът е дали този кандидат, в случая Румен Радев, е на левицата. Това е много важен въпрос. Веднага след като беше номиниран, имаше изяви на хора от БСП, които казаха, че всъщност тази кандидатура е издигната по един изключително задкулисен начин. Това е ясно и без да съм член на БСП. Тази партия започна една цяла поредица от действия по издигане на свои кандидати. Първо беше по това да се направи вътрешнопартийно допитване с кои леви партии членската маса на БСП желае да се коалира. След като се изясни с кръга от левите партии, левицата в лицето на БСП започна да издига и предлага свои номинации и кандидати за президент. Изведнъж от нищото се появи ген. Румен Радев. Възниква въпросът всъщност дали генерал Радев не е бил предварително посочен, спуснат на ръководството на БСП от външни фактори. Още когато преди няколко месеца Корнелия Нинова и Георги Първанов бяха на конгрес на партията на Путин „Единна Русия” направих коментар, че не е ясно какво правят леви формации на конгрес на ярко изразена радикално дясна формация, каквато е „Единна Русия”. Единственото, което ги свързва е властта и консумирането на тази власт. Точно там е бил поставен ултиматум – или сте заедно и печелите или повече няма да се занимаваме с вас. И най-вероятно там е посочен и профила на човекът, който биха желали руските ментори да видят като кандидат на левицата. Най-вероятно този човек Румен Радев е бил посочен от руските ментори на двамата лидери на БСП и АБВ. Иначе няма да си обясним как БСП ще занимава своите организации с издигане на кандидатура и изведнъж се явява човек, който изпреварва стари членове на БСП с много по-голям авторитет вътре в партията и излиза пред тях. Да не говорим, че около самото издигане на Румен Радев има изключително много въпросителни.

loading…


Първо, неговият рапорт за напускане излезе май-напред в медиите. Това е много тежко провинение. Един достоен български генерал не постъпва по този начин, а първо пуска рапорт до своите началници. Второто нещо е още по интересно. Самата Корнелия Нинова каза, че разговорите с генерала са започнати още преди два месеца и половина. Как действащ български генерал и то главнокомандващ на Военновъздушните сили започва да води политически разговори с лидер на политическа сила, каквато е БСП? Съгласно устава в армията, той веднага е бил длъжен да пусне рапорт за установения контакт с него към началника на щаба на армията и към министъра на отбраната. Такъв рапорт няма пуснат. Ако ние действително бяхме правова държава, то тогава генералът би трябвало да бъде разжалван не за друго, а защото е нарушил и уронил войнската чест и достойнство. Той на два пъти нарушава много сериозно военния устав – не съобщава за установен контакт с лидер на политическа сила и провежда серия от разговори, а след това неговия рапорт се появява първо в медиите, като после става ясно, че има такъв рапорт.

loading…


Това са много сериозни въпроси, на които генералът трябва да даде ясен и категоричен отговор. Не трябва да се спекулира с това, че е достоен български генерал. Най-вероятно е добър пилот, но това не означава, че ще бъде добър президент, особено с тези неясни въпроси около неговото издигане. Тези неясноти не се коментират само от мен, а и от изявени народни представители, които са членове на БСП. Там неговата кандидатура всъщност ерозира и без това липсващото единство вътре в самата партия. Това прозира. Обществото трябва да получи ясен и категоричен отговор по отношение на неяснотите, а не да се говорят празни приказки. При тези избори битката няма да е толкова ясно изразена ляво-дясно. Всъщност, това ще е само камуфлаж за президентския сблъсък. Той ще се води под прикритието ляво-дясно, но всъщност това е сблъсък между евроатлантически и евразийски привърженици в България. За съжаление, Румен Радев се оформя като кандидат на евразийските привърженици в България. Той казва за мястото на политиката на Русия следното: „Ние не сме реални членове на ЕС и НАТО. По никакъв случай ние не трябва сами да си създаваме врагове, особено в лицето на един такъв енергиен колос, на една възходяща икономика и военна мощ каквато е Русия. Ние трябва да търсим добри отношения и гаранция за нашата сигурност с всеки един съсед, особено с такива фактори, каквато е Русия”. Оттук аз категорично казвам, че Румен Радев, въпреки че е завършил като отличник и като много добър студент в съответната академия в Америка, за съжаление нищо не е разбрал. Гаранцията за нашата сигурност не са добрите отношения с Русия, а евроатлантическата ни интеграция. Какви ще бъдат нашите търговски и политически отношения с Русия е съвсем друго нещо. Първо, ние трябва да търсим гаранция в нашата евроатлантическа интеграция. Освен това, Радев въобще не е прав като говори за енергиен колос и възходяща икономика по отношение на Русия. За негова информация и на тези, които ще харесат това негово изказване ще уточня, че икономиката на Руската федерация е 9 пъти по-слаба от икономиката на САЩ. Тя е съизмерима с икономиките на Италия и Белгия. Тези изтъркани клишета са новата мантра на всички евразийски скрити лимонки в българската политика. В крайна сметка, президентският сблъсък ще покаже каква да бъде България оттук нататък – евроатлантическа или евразийска. Все пак не може да се отрече, че БСП се опитва да внесе малко политически елемент като обяснява, че румен Радев ще води социална политика. Тя ще е толкова социална, колкото беше и тази на Георги Първанов. Предстои да гледаме интересен сблъсък за президентския пост на България, но засега не може да се каже кой ще бъде кандидатът на евроатлантическите привърженици в страната, към които се броя и аз. Тук трябва да добавя и още нещо по отношение на кандидата за президент на БСП Румен Радев. Той бламира обществото като казва, че си подава оставката, защото не може да приеме небето на България да бъде охранявано от други държави.

loading…


Трябва да е пределно ясно, че има клаузи в договора за присъединяване на всяка една държава към НАТО, според които конкретна държава може да поиска охрана на нейното небе. За всеки случай, тези договори са разписани по различен начин – един път става за сметка на НАТО, друг път за сметка на българската държава. На този етап ние нямаме подписан такъв договор. Има само определени договорки, че САЩ ще бъдат тази охрана на българското небе и то абсолютно безплатно, ако се наложи. Румен Радев е избързал със своята оставка. Ако това е било голям проблем, то той е трябвало да изчака конкретно споразумение. Явно това не е причината за подаването на рапорта, а разговорите, които са започнали преди 2 месеца и половина с Корнелия Нинова и то тайно от началника на щаба на армията и от министъра на отбраната. Имало е много време и много причини, заради които Румен Радев е можел да протестира. Последният протест не е провокиран от лошото положение във Военновъздушните сили, още повече, че за пръв път там толкова много пари се инвестираха. Не е и заради патриотарски изявената позиция, че не може да приеме българското небе да се охранява от чуждите самолети. Аз бих възприел българското небе да се пази от военни пилоти на САЩ. Искам да подчертая, че независимо какви ще бъдат военните самолети, които заедно с нашите ще охраняват българското небе, те всички са под командването на Генералния щаб на БА. Те не могат да направят нито една маневра без заповед на българския военен министър.

loading…Фокус: Традиция ли е да има външно политическо влияние върху политиката на България?
Методи Андреев: За съжаление, това е традиция. След Освобождението, особено след 9-ти септември и след 10-ти ноември – това е факт. България е на такова място, че при липсата на безспорна и ясна принципна политика, тя няма как да остане неповлияна от външнополитически влияния. Разбира се, в годините след Освобождението най-сериозно е били влиянието на Руската империя, след това на Съветския съюз, после на Руската федерация. В България става много интересно за представителите на Великите сили. Споменаването за възможно оттегляне на Турция като съюзник в НАТО създава изключително важна нова геостратегическа позиция за България. Затова Великите сили предприеха доста сериозни политически ходове. В България дойде американски посланик, който има твърде голям опит с Русия. Преди дни беше сменен и руския посланик. Вижда се прегрупиране на представителите на Великите сили на територията на България. Не бива да се забравя, че съюзът между Русия и Турция е изключително опасен не само за България, но и в европейски аспект. Има исторически ситуации с подобни съюзи и България винаги е била губеща. България трябва да заложи на сигурното – на върховенството на закона, на европейската си интеграция в структурите на ЕС и на НАТО като гаранция за нейната сигурност. Търсенето на съюзници извън тези две големи икономически и военни организации може да означава само едно – несигурност за България. И затова съм твърде против това да правим реверанси на Русия и Турция без това нещо да е наложено от събитията. Не можем по никакъв начин да одобрим и безпринципните жестове към Турция. В крайна сметка Турция е наш съюзник. Ако искаме да запазим добрите си отношения, ние трябва да заложим не на страх, че Турция може да ни прегази с нейните бежанци и мигранти, а на това, че тя е наш стратегически партньор като член на НАТО. И в този аспект трябва да се развиват нашите добросъседски отношения. Виждате, че има съвсем друг начин на изразяване на нашата позиция. В този смисъл е много важно бъдещият президент да познава много добре историята на България, но не да я чете както дяволът чете Евангелието, а да признава загубите, които българската история, икономика и политика са инкасирали когато е била в съюз с Русия или бившия Съветски съюз. В никакъв случай не трябва да се забравя, че най-големите проблеми България е имала когато Русия и Турция са били в добри отношения.
Тони МИХАЙЛОВ

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'