Местан: Турция трябва да бъде част от ЕС. Без нея Европа ще остане един затворен християнски клуб

Категорично Турция трябва да стане член на Европейския съюз, заяви лидерът на ДОСТ Лютви Местан и определи срещата във Варна като дипломатически пробив. Той подчерта, че присъединяването на Западните Балкани трябва да включва и Турция, и Украйна. „Едва тогава европейският проект ще бъде пълен, без членството на Турция, той няма да е пълен, Европа ще остане един затворен християнски клуб и няма да бъде достатъчно силен в новата глобална конкуренция и аз мисля, че преговорния процес се забавя заради проблеми, които са алиби зад което се крие отношението към различието”, коментира Местан пред bTV.

На въпрос дали в съседката ни се спазват човешките права той отговори, че едва когато сме изпълнили и ние критериите за демократични стандарти, тогава можем да коментираме ситуацията в други държави.
„Турция днес води тежка война с терора”, изтъкна бившият лидер на ДПС

По повод изказването на турския президент Реджеп Ердоган, че душевните граници на страната му се простират до Кърджали Местан пък каза: „Душевните граници се простират дотам, докъдето има и един български гражданин. От тази гледна точка съм казвал Бурса е България, Анкара е България.
В тази теза няма териториална претенция”. По повод другата коментирана тема около посещението на турския президент у нас – обезщетенията за тракийските бежанци, лидерът на ДОСТ заяви, че да се търси определението „геноцид” за всяка трагедия е прекалено неприемливо.

„Най-важното е тези проблеми да не се политизират излишно. Ако ние възприемаме като геноцид всяко трагично последствие от която и да е война, то мисля, че само ще влошим двустранните отношения”, допълни той. Според него срещата ЕС – Турция е сериозен геополитически пробив на българската дипломация. По думите му той може да стане исторически, но само ако се състои втора среща между ЕС и Турция. „След като на тази среща се реши въпроса за финансирането, следващата среща може да бъде разговор за ценностите”, коментира Местан.

Вътрешна политика

„Ако в България имаше реална свобода на политическата дейност, ако в България не бяха нарушени конституционните права на българските граждани да участват свободно в изборите, днес ДОСТ щеше да бъде парламентарно представена политическа партия”, каза още той.

И изтъкна, че партията има огромни проблеми с финансирането, защото се издържа само от дарения и членски внос. „Не получавам заплата като лидер на партията”, уточни Местан.
По повод бившите си колеги от ДПС пък той коментира, че „не са в час”. „Тече процес на мащабна ценностна трансформация в етнополето на избирателите турци и мюсюлмани. Идеята да обединим всички турци под едно политическо крило е проблематична идея”, коментира Местан. По думите му призивът на председателя на ДПС Мустафа Карадайъ да се закрият алтернативните партии и избирателите да се обърнат отново към ДПС е проява на политическа арогантност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'