Меркел:Миграционната ни политика е страхотна

Канцлерът на Германия Ангела Меркел категорично отхвърли днес опитите да се постави под въпрос приемането на мигранти в страната, предаде БТА.
Изявленията й са предизвикани от реакциите след атентатите от последните десетина дни, в които се оказаха замесени бежанци.

Джихадистите искат да подронят нашата готовност да приемем хора, изпаднали в беда, но ние няма да се поддадем, каза тя пред журналисти в Берлин въпреки острите критики срещу нейната политика на отворени врати за бежанците.

Меркел прекъсна лятната си отпуска, за да даде по-рано традиционната пресконференция по национални и световни проблеми, която обикновено е в края на август.

„Те сеят омраза и страх между културите, виждат само омраза и страх между религиите. Ние сме категорично против това“, подчерта Меркел, цитирана от световните агенции.

Германия ще се справи с миграционната криза, въпреки последните терористични актове в Германия и в Европа, каза тя:

„Аз съм убедена, че ние можем да се справим с тази историческа задача – става дума за историческо предизвикателство в периода на глобализацията. Ние ще се справим с това предизвикателство“.

Ангела Меркел обаче добави, че двамата бежанци, извършили последните терористични атаки в Германия, отговорност за които пое „Ислямска държава“, са постъпили неблагодарно към страната, която ги е приела.

Ръководителката на германското правителство обеща да направи всичко възможно, за да се разнищят тези „варварски актове“, да се стигне до онези, които стоят зад тях и те да бъдат изправени пред съда.

„Ние ще се придържаме към нашите принципи и ще приютяваме онези, които заслужават“, подчерта Меркел. Цивилизованото общество трябва да защитава своите ценности, своя морал, подчерта тя.

Тя увери, че Германия ще направи всичко възможно, за да гарантира сигурността, макар че за целта първо е необходим щателен анализ, преди да се определи какви мерки трябва да се вземат.

„За нещастие, трябва да приемем факта, че в Европа са дошли много бойци ислямисти от Сирия“, констатира тя.

Меркел изложи план от девет точки за борбата с тероризма, който да повиши равнището на сигурност в страната. Според плана по-лесно ще бъдат депортирани онези, на които бъде отказано убежище, ще се създаде „система за ранно оповестяване“ за радикализация сред бежанците и ще бъде включена армията в антитерористичните операции.

Меркел говори и за Турция. Тя призова нейните лидери действията против организаторите на неуспешния военен преврат да бъдат съразмерни на провиненията, което често се споменава като „пропорционалност“.

„Следим със загриженост събитията в Турция, която е наш партньор в НАТО – увери канцлерът. – В държава, която претендира за конституционност, трябва да се спазва и принципът на пропорционалността.“

Меркел съобщи, че ще се срещне с турския президент Тайип Реджеп Ердоган най-късно в началото на септември на срещата на Г-20.

Тя отклони въпросите дали ще се кандидатира отново за канцлер, като застане начело на консерваторите християндемократи в парламентарните избори догодина.

loading…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'