Медицинските сестри поискаха 1500 лева стартова заплата и заплашиха с протест

Медицинските сестри заплашиха с национален протест, ако не получат увеличение на заплатите и създаване на стандарт, в който са е ясно записано какъв е необходимият брой медицински сестри в страната. От Асоциацията на специалистите по здравни грижи изпратиха отворено писмо до президента Румен Радев, премиера Бойко Борисов и здравния министър Николай Петров с настояване исканите от тях промени да се предвидят в бюджета за следващата година. Медицинските сестри настояват за стартова заплата от 3 минимални заплати за страната или около 1500 лева и диференцирано заплащане на труда в зависимост от придобитата квалификация.
Те искат още приемане на стандарти с ясен регламент за необходимия брой медицински сестри, акушерки, фелдшери, рехабилитатори, медицински и ренгенови лаборанти спрямо броя на пациентите в болниците, кабинетите, лабораториите, децата в детските ясли, градини и училища, в домовете за медико-социални грижи и във всички структури, където специалистите полагат „висококвалифициран труд на ръба на оцеляването“. От Асоциацията настояват още за осигуряване на условия за участие в задължителните форми на продължаващо обучение и създаване на възможност за повишаване на обществения престиж на професиите и привличане на млади хора към тях.
Средната възраст на медицинските сестри в момента е 53 години, а за последните 10 години около 10 000 медицински сестри и акушерки са напуснали страната. „За оптималното фунцкиониране на здравната система са необходими 35 000 специалисти – медицински сестри, акушерки, фелдшери/лекарски асистенти, рехабилитатори, медицински и рентгенови лаборанти. Повече от 80% от завършилите студенти в направление “Здравни грижи“ няма да упражняват професията си поради мизерно заплащане, неблагоприятни условия на труд, неуважение и прояви на насилие при изпълнение на служебния дълг, своеволия от страна на работодателите и липса на ясни критерии и стандарти за качествено изпълнение на здравните грижи, така необходими на българското общество“, посочват в отвореното писмо от Асоциацията.
„Повече така не може! Високата ни квалификация трябва да бъде уважавана и достойно оценена! Не можем повече да работим за мизерно заплащане! Не приемаме пренебрежителното отношение към нашите професии! Отказваме да спасяваме здравната система, работейки на 2 и дори на 3 места! Ние сме пълноправни членове на медицинския екип и съзнаваме своята отговорност! Не ни поставяйте пред дилемата да работим в България или да напуснем професията, която обичаме“, заявиха медицинските сестри.
„Сега, когато се решава бюджетът на Република България, ние заявяваме своите основни искания, за да ни има, за да се усъвършенстваме и българските граждани гарантирано да получават безопасни и качествени здравни услуги. Не искаме да застрашаваме националната сигурност, поради невъзможността да упражняваме професиите си“, допълват те.
„Ние ви уведомяваме за решението си да отстояваме правата си, за да останем в България. Ако и сега не се предвидят достатъчно финансови средства за дейностите по здравни грижи, ние ще организираме национален протест. Последната ни реакция ще е национална стачка, която ще парализира системата на здравеопазване. Очакваме Вашите мъдри и национално отговорни решения!“, посочват още в писмото те.
2 thoughts on “Медицинските сестри поискаха 1500 лева стартова заплата и заплашиха с протест

 • 20.10.2017 at 3:11
  Permalink

  Само че българските медицински сестри не са високо квалифицирани както ги описвате и се държат нехуманно и нагло с пациентите си и за това все ги бият, нямате такова покритие за да ви се увеличат заплатите! Всяка година изнудвате страната ни и източвате и крадете болничните заведения и после ревете защо се закриват.

  Reply
 • 19.10.2017 at 21:30
  Permalink

  САМО ТАКА ЩЕ ИСКАТЕ ТИКВЕНСКАТА ПАРТИЯ ОБЕЩАВАШЕ МЕД И МАСЛО АКО БЪЛГАРСКИТЕ ОВЦЕ ГИ ИЗБЕРАТ ЗА ТРЕТИ ПЪТ И ОВЦЕТЕ ГИ ИЗБРАХА ХА СЕГА ВСИЧКИ ОВЦЕ ДА СЕ НАДУПЯТ НА ТИКВЕНСКАТА ПАРТИЯ ДА ГИ ПОРАБОТЯТ МАЛКО И БЕЗ ДА МЪНКАТ

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'