Майка Тереза бе обявена за светица
Майка Тереза, католическата монахиня, която посвети над половин век от живота си на най-бедните и онеправданите, бе обявена днес за светица от папа Франциск .

Това стана в началото на литургия за канонизация на площад „Свети Петър“ в Рим, в присъствието на около 100 000 вярващи, предаде Франс прес, цитирана от Dir.bg.

„Обявяваме блажената Тереза от Калкута за светица и я включваме в списъка на светците. Искаме тя бъде почитана като светица от цялата Църква“, каза папа Франциск, произнасяйки ритуалната „формула за канонизация“.

Издигането на една от иконите на християнството през XX век идва ден преди 19-тата годишнина от нейната смърт в Калкута, индийския град, където тя прекара близо четири десетилетия, работейки с умиращите и изоставените.

Папа Франциск предприе стъпка към канонизирането й, като одобри указ, с който се признава второ чудо, смятано за резултат от молитвите й към Бога.


Конгрегацията по беатификацията (органът на Ватикана, който преценява дали има основания някой да бъде обявен за „блажен“) след тридневно заседание призна за чудо необяснимото от научна гледна точка излекуване на 35-годишен бразилец от множество мозъчни тумори, станало благодарение на молитвите на Майка Тереза.

Признаването на извършено чудо е част от процедурата по канонизиране на светци в Католическата църква.

През 2002 г. беше признато първото чудо на Майка Тереза, което проправи път към обявяването й за блажена, но процесът по канонизирането изисква да бъде признато и второ чудо.

Майка Тереза е албанка, родена през 1910 г. в Скопие. Тя обаче работи главно в Индия, в Калкута, където през 1950 г. основава милосърдни мисии.

През 1979 г. е удостоена с Нобелова награда за мир, а през 2003 г. папа Йоан-Павел Втори я обяви за блажена, което е първа стъпка към обяването за светец.

Майка Тереза почина на 5 септември 1997 г. на 87 години.

Света Тереза Калкутска е седмата светица с името Тереза за католиците

По традиция всеки нов светия получава и ден на честване. За Света Тереза от Калкута това ще бъде 5 септември – денят на нейната кончина през 1997 г. Утре нейният църковен празник ще бъде отбелязан за първи път с литургия, отслужена от кардинал Пиетро Паролин, държавен секретар (съпоставим с премиер в светска държава) на Ватикана.

Ще бъде отбелязан ден на благодарността по повод канонизирането на Майка Тереза, който ще се състои в нейния роден град Скопие. По този повод бе огласен текстът на латински на писмото, което папа Франциск е отправил до своя специален пратеник.

„В деня 20 август 2016 година бе публично обявено назначаването на Негово преосвещенство кардинал Винко Пулич, архиепископ на Сараево (Босна и Херцеговина), за специален пратеник на Светия отец на тържеството, което ще се състои на 11 септември в Скопие, в края на деня на благодарността за канонизацията на Блажената Майка Тереза от Калкута“, гласи официалното съобщение на пресцентъра на Светия престол.

В хронологията по година на канонизацията на първо място е Света Тереза от Авила, популярна като Света Тереза на Исус (1515-1582 г.) – испанска монахиня, обявена за светица през 1622 година.

ВИЖТЕ ОЩЕ – ВАНГА И ДЪНОВ СА ИМАЛИ ТАЙНА СРЕЩА

Света Тереза от Лизийо (1873-1897 г.), повече известна като Света Тереза на Исус Младенеца, е френска монахиня, авторка на драми, канонизирана през 1925 г. Нейната сънародница, също монахиня, Света Тереза Кодерк (1805-1885 г.) е канонизирана през 1970 г.


Испанската монахиня Тереза Хорнет (1843-1897 г.) е обявена за светица през 1974 г.
Света Тереза Бенедета дела Кроче (1891-1942 г.) със светско име Едит Щайн е родена в еврейско семейство, известна е като философ и след дълъг период на атеизъм приема католицизма и става монахиня. Арестувана е от нацистите в Холандия и мъченически загива в концлагера Аушвиц-Биркенау заедно със сестра си Роза, която е също монахиня в Ордена на кармелитките. Свети папа Йоан Павел Втори я канонизира през 1998 година, а на следващата година я обяви за съпокровител на Европа заедно със Свети Бенедикт и Светите братя Кирил и Методий.

Италианската монахиня Тереза Еустокио Верцери (1801-1852 г.) бе обявена за светица през 2001 г.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'