Мая Манолова: Това не е подаяние, това не е лукс. Това е хлябът на децата им. Това са пари, които са заработени

Това не е подаяние, това не е лукс. Това е хлябът на децата им. Така омбудсманът Мая Манолова коментира ситуацията с неизплатените заплати на работници от фалирали фирми. По-рано през седмицата Мая Манолова се ядоса на депутатите от социалната комисия, които отразяха надеждата на около 4000 работници да си получат парите. Народните представители от мнозинството заедно със социалния министър Бисер Петков настояли в поправките на Кодекса на труда да се запише, че промените влизат в сила от 1 юли. „Те попариха надеждите на хората, че ще си получат работните заплати“, заяви Манолова.

По думите й работниците висят без заплати повече от една година. „Това са пари, които са заработени, които им се държат“, допълни омбудсманът. Според нея става дума за около 1500 лв на човек, като общата сума на неизплатените заплати е до 30 млн лева. Тя уточни, че Фондът за гарантиране на вземания разполага с 259 милиона лева. „Всичко това е една сглобка с една цел – хората да не си получат парите от Фонда за гарантиране на вземания“, посочи Мая Манолова. От 5 години вноски в този фонд не се събират, защото парите не се харчат, заяви още омбудсманът.

Мая Манолова коментира и приетия мораториум върху лекарствата. „Аз съм категорична, че трябва да бъде сезиран Констуционният съд. Не е работа на съда да пише здравната политика на държавата“, посочи омбудсманът. Тя допълни, че решението отнема надеждата да се излекуват десетки граждани. А болните няма да могат да се лекуват с нови лекарства. „Много жестоко решение по отношение на българските гражданти“, посочи още Мая Манолова.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'