Мая Манолова: Монополистите са си създали частен съд

„Арбитражът сам по себе си е добър, но за уреждане на отношения между търговци, които са две равнопоставени страни, които доброволно са се съгласили спорът между тях да бъде решен по този начин. Когато обаче едната страна е монополно дружество, което си е създала съд и е пратило адвокатите си да са арбитри, това е проблем”, заяви във Варна националният омбудсман Мая Манолова по повод стотиците жалби на варненци за „кривораздавано правосъдие“, информира в-к „Монитор“.

Тя използва посещението си в морския град и посети Арбитражния съд във връзка с жалби на граждани срещу искове от „Енерго-про“. „От началото на тази година в различни двустранни документи, които подписват гражданите с дружеството, е включена арбитражна клауза. Навсякъде то пробутва по едно редче, с което обвързва хората да бъдат съдени само и единствено от арбитражния съд. Тъй като това е услуга, която се предлага в условията на монопол, човекът няма избор. А и много често хората не разбират какво подписват.

Решението, произнесено от този съд, има същата сила, както решение от граждански съд, даже и по-лошо – то не подлежи на обжалване, то е окончателно, обясни Манолова. Гражданинът трябва да има специални правни знания, за да знае, че има един особен ред, по който да иска отмяна от Върховния Касационен съд. Тъй като отмяната е на строги основания, а не по същество, и тъй като е ограничена във времето, обикновено потърпевшият получава съобщението много след като тези срокове са изтекли.

Гражданинът не е длъжен да знае всички вратички на закона. Това е съд, трябва да му се обясни“, заяви Манолова. Затова тя предлага потребителските спорове да се изключат от обхвата на арбитражните съдилища. „Гражданите биват съдени без арбитражна клауза, а по техни твърдения, в арбитражния съд заседават арбитри, които са адвокати на самите монополни структури и Енерго Про“, каза още омбурсмана на републиката.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'