Матю Палмър: Македония ще стане член на НАТО догодина. Приветстваме възобновяването на преговорите между Македония и Гърция

Македония ще стане 30-ят член на НАТО догодина. Това заяви директорът на управлението за Южна и Централна Европа в Държавния департамент Матю Палмър. Той предвиди това на срещата на Партньорската комисия САЩ-Ядранската харта, която се провежда в черногорската столица Подгорица. „Разрешаването на въпроса за името също така ще представлява подтик за укрепване на регионална стабилност и ние приветстваме възобновяването на преговорите между Македония и Гърция“, подчерта американският дипломат.

Припомняме, че вчера стана ясно, че въпросът за името на Република Македония трябва да бъде решен следващата година. Палмър поздрави Македония с отличното председателстване на Хартата, изтъквайки, че САЩ подкрепят интеграционните усилия на региона, което ще продължи и занапред. В Ядранската харта членуват Македония, Албания, Хърватия, Черна Гора и Босна и Херцеговина, а Сърбия, Косово и Словения имат статут на наблюдатели. Организацията бе създадена през 2003 година по инициатива на САЩ с цел да се координират дейността на страните-кандидатки за НАТО.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'