Матеуш Моравецки: Не възнамеряваме да въвеждаме еврото в Полша засега. В момента е по-добре да запазим националната си валута

Не възнамеряваме да въвеждаме общата европейска валута в Полша засега. Това заяви днес в интервю за ”Радио Мария” новият премиер на страната Матеуш Моравецки, цитиран от ТАСС. „Ние не бързаме за там (към еврозоната-бел.ред.)“, каза политикът, като напомни, че за целта Полша ще трябва да промени Kонституцията. Според него в момента е по-добре за републиката да запази националната си валута. „Еврозоната изпитва проблеми. Южните държави не могат да постигнат конкурентоспособност, точно защото са в еврозоната, не могат да девалвират валутата си и да погасяват дълг в собствената си валута“, коментира Моравецки.

Кандидатурата на вицепремиера на Полша и министър на финансите и развитието Матеуш Моравецки за премиерския пост бе издигната от управляващата партия „Право и справедливост“, след като досегашната министър-председателка Беата Шидло, ръководеща кабинета след победата на партията на парламентарните избори през есента на 2015 година, реши да напусне. Гласуването в Сейма (долната камара на парламента), което трябва да утвърди новия премиер, е планирано за вторник. Това до голяма степен е формалност, защото „Право и справедливост“ има мнозинство в законодателния орган, отбеляза Асошиейтед прес.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'