Marketwatch: Русия ударно изкупува злато

По данни на Международния валутен фонд (МВФ), Китай е купувал около 11 тона злато ежемесечно през периода януари – април 2016 г. През май количеството не е претърпяло промяна. В сравнение с Пекин, Москва показва по-високи показатели на ежемесечните покупки – по 14 тона от януари до юни през тази година, отбелязва финансовото онлайн издание Marketwatch. Златните запаси на Русия и КНР се увеличават по множество причини. Основно златото се купува, за да бъде намалена зависимостта от долара.
Конкретно за Русия тази стратегия е обусловена от санкциите, наложени на Москва по инициатива на САЩ. Освен това попълването на златните резерви може да е обусловено заради ниската или отрицателна печалба от вложенията в евро. Китай от своя страна укрепва с помощта на златото юана, който беше включен в кошницата на валутите със специални права на тираж от МВФ, добавя изданието. С най-големи запаси от злато продължават да са САЩ – 8134 тона. Следват Германия (3380 тона), МВФ (2814 тона), Италия (2452 тона) и Франция (2436 тона).
Китай и Русия са на шеста и седма позиция. Ако те запазят сегашните темпове на покупки, ще са им потребни около 6 години, за да се изравнят с Рим или Париж. Според публикувания през 2016 г. доклад на организацията Official Monetary and Financial Institutions Forum, в който се съдържа обзор на златните резерви, се подчертава: ”Нараства привлекателността на златото в качеството му на алтернатива на резервните валути, тъй като еврото, японската йена и швейцарският франк са отслабнали спрямо долара през 2015-а. Развиващите се страни също така са заинтересовани от диверсификациията на резервите си и намаляването на зависимостта от американските активи“.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'