Марешки:Очевидно сами не можем да се справим с картела при горивата. Имаме нужда от подкрепата на европейските институции

Веселин Марешки постави на дневния ред на Европейския парламент въпроса с картела в бизнеса с горива в България. Това съобщиха от пресцентъра на партия „Воля“. Заместник-председателят на Народното събрание повдигна на срещата с председателя и членовете на Председателския съвет на Европейския парламент въпроса, който засяга както обикновените хора, така и бизнеса.
Според различни източници (включително и от средите на управляващите), над 1 милиард евро годишно се ограбват от българския народ чрез нереалистично високите цени на горивата.

„Българският народ и без това е най-бедният в ЕС. Скъпите горива засягат всички, защото участват в ценообразуването на широк набор стоки. Очевидно сами не можем да се справим с този картел – имаме нужда от подкрепата на европейските институции. В Румъния имаше политическа воля и картелът беше осветен и осъден. У нас той има политически пипала от много години и битката с него е особено тежка“, коментира Марешки. Той представи пред европейските гости приоритетите на „Воля“ и самата партия като такава на прагматици и технократи, изградена от хора, които идват от бизнеса, доказани , успели, почтени. Марешки посочи, че ключови цели пред най-младата парламентарна сила са премахване на корупцията, картелите и контрабандата. В обръщение към Антонио Таяни, който е бивш комисар по въпросите на предприемачеството, той помоли за помощ и предположения как да премахнем бизнеса, тип „олигархия“, от политиката.

„Много избиратели ни питат – каква ще бъде реалната полза от европредседателството за обикновените български граждани. Нашият отговор е такъв – ако Европейските институции ни помогнат да се справим с картела в горивата, това ще бъде наистина една огромна практическа полза за хората и от членството в ЕС, и от нашето председателство. Ние от „Воля“ искаме да работим за много по – бързо и видимо от хората развитие на България. Не е тайна, че очакванията от влизането ни в ЕС бяха големи. За жалост, все още повечето хора тук не усещат по ежедневието си ползите от членството“, каза още Марешки.

За финал, заместник-председателят на Народното събрание припомни, че София означава мъдрост и пожела заседанията по време на българското председателство да бъдат повлияни от този наш исторически символ, а решенията, които ще се взимат, да имат ползотворен ефект за живота на хората в страните-членки за години напред.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'