Малахайд – един от най-призрачните замъци в Ирландия
Замъкът Малахайд е старинен комплекс, издигащ се в Ирландия. Намира се на четиринадесет километра северно от град Дъблин. Изграден е преди около осемстотин години и през по-голямата част от времето е притежание на аристократичната фамилия Толбът. Днес мястото има статут на музей и хора от цял свят идват, за да му се полюбуват.

За повечето туристи той е поредният замък, пред който могат да си направят екзотични снимки, но историци и търсачи на духове знаят колко необикновен всъщност е комплексът. Според легендата мястото е обитавано от различни духове и техните вопли все още могат да се дочуят нощем.
Говори се, че едно от привиденията, бродещи в мрака, принадлежи на благородник, загинал там като млад. Той намерил смъртта си, опитвайки да защити честта на своята любима. След като починал обаче, тя встъпила в брак с неговия убиец и именно заради това душата му така и не успяла да намери покой.

Сред духовете, обитаващи сградата, е и този на лейди Моуд Плънкет, която приживе имала цели трима съпрузи. Според запознати тя все още се разхожда из коридорите на замъка, а привидението ѝ изглежда като стара и изтощена жена. Обикновено тя е компанията на призрака на третия си партньор.
Докато бил жив, въпросният господин не се отличавал с никакви качества и дори сега си е същият. Малцината, имали „щастието“ да се натъкнат на призрачната двойка, разказват, че лейди Моуд все още се отнася снизходително с половинката си и когато се разгневи, той не може да направи нищо, за да я успокои.

Малахайд се свързва и с мистериозния образ на дама, облечена в бяло. Картина, на която тя е изобразена, вече няколко века виси в една от залите на комплекса. Стара легендите гласят, че нощем тайнствената жена оживява и започва да се разхожда безцелно из стаите. Започне ли да се зазорява обаче, скитницата в бяло отново се превръща на мястото си и застива.

инфо: sanovnik.bgВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'