Макрон постави ултиматум: Франция ни подкрепя, ако сме с тях за командировките

Френският президент Еманюел Макрон постави публично ултиматум на българския премиер Бойко Борисов: България ще получи подкрепа, за да прокарва интересите си в Европа, само ако застане на страната на Франция за промени в Директивата за командироването на работници. Благодарение на сегашните условия българските работници могат да живеят и работят във Франция, но се водят командировани временно там от българския си работодател. Става въпрос най-вече за шофьори на ТИР-ове и строители. Практиката съвсем не е изгодна за френския трудов пазар.
От пресконференцията не стана ясно дали България е приела искането на Макрон.
Като излезем извън лицемерието, като излезем извън партньорството на думи, аз мисля, че трябва да сложим край на границата, която се поставя между Изтока и Запада, между: „Тези са от еврозоната“ и „Онези не са от еврозоната“, а България трябва да се бори с дъмпинга, заяви френският президент, който по-рано постави остро въпроса с Директивата за командироването на работници и пред президента Радев. Борисов не остана длъжен: „Благодаря за подкрепата за чакалнята на еврозоната, но България е издържала и всички стрес-тестове за членство“, заяви той и изброи – „бюджетът ни е в излишък, в първата тройка сме по нисък външен дълг, имаме стабилен фискален резерв, имаме огромен резерв в централната банка. „Сиреч – резюмира Борисов в типично негов стил – ние сме си направили домашното да не сме никакъв риск за еврозоната, така че твоята подкрепа ще ни е добре дошла.“
Премиерът подчерта, че въпросът за командироването на работниците трябва да се раздели на две. Има много детайли, които трябва да изчистим – не е едно и също да си превозвач от България и Румъния. При нас отиване и връщане до фирмата майка е 8000 км, не е като с Белгия и Холандия, които са ви близки държави, посочи той. „Трябва ли едните работници в Европа да живеят в скотски условия в сравнение с Франция или други държави? Отговорът е не, само че трябва да се върнем стъпка назад. Как да направим така, че по-изостаналите държави, които сме били в бившия соцлагер по-бързо да повишим доходите, за да не се налага тази миграция?“, попита премиерът и обвърза въпроса с паралелно вървящите разговори за кохезионната политика, с повишаването на доходите, което би довело и до преодоляването на проблема с командированите.
Все пак той призна, че Полша – основният противник на Франция по темата за промените в директивата – е прекалила. „И Полша, и Унгария, и Франция са важни в този Европейски съюз. Трябва да се намали тонът на някои от колегите и затова след два месеца тук ще бъде Беата (бел. ред. Беата Шидло – премиерът на Полша)“, заяви Борисов. Макрон пък подчерта, че е убеден, че до края на октомври ще има споразумение относно промените в директивата за командировъчните с цел премахване на социалния дъмпинг. Борисов не подмина и факта, че страната ни е изпълнила и условията за Шенген, но това също е пренебрегвано от партньорите. „За Шенген: ЕК казва, че са спазени, ЕП – също. Искрено се надяваме, че до 2-3 месеца България ще заеме своето място в новия Шенген“. Българският премиер не пропусна да благодари на Макрон за подкрепата му за споразумението ни с Македония.
2 thoughts on “Макрон постави ултиматум: Франция ни подкрепя, ако сме с тях за командировките

 • 26.08.2017 at 5:20
  Permalink

  Исторически, Франция е нанесла най-голям ущърб на Българите и териториалната цялост на България. През средата на 19.ти век, успя да раздели Влашко от България, чрез въвеждането на измисления Румънски език и въвеждането на латиницата. Второ: След Първата Световна война, подари Беломорието на Гърция. Никога Франция не е била приятел на България, ама никога. Затова нащрек с техните домогвания. По-далече от България.

  Reply
 • 25.08.2017 at 21:22
  Permalink

  Френското педерастче, може да обикаля колкото си пожелае но за да има евродиректива, трябва всичките 27 члена на ЕС да са съгласни. А това никога няма да стане! Най-малкото защото има държави, с политици, които защитават националните интереси. България за съжаление не е от тях и според зависи колко е готов да бутне, тук всичко може да мине ако си платиш!

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'