Македонската православна църква иска Българската православна църква да бъде църква-майка

Македонската православна църква иска Българската православна църква да й бъде църква-майка, се казва в изпратено до Светия синод писмо. Светият синод на Македонската православна църква – Охридска архиепископия /МПЦ-ОА/ е изпратил до Българската православна църква писмо, в което иска БПЦ да бъде нейна църква-майка, ако признае автокефалността на МПЦ-ОА, предаде днес агенция МИА, цитирана от БТА. Писмото е изпратено на 9 ноември до Светия синод на БПЦ след редовно заседание на МПЦ-ОА в Скопие, на което било единодушно решено да се изпратят определени предложения и искания до сестринската църква.
Синодът на МПЦ-ОА единодушно е решил да призове Българската православна църква за възстановяване на „евхаристийното единство с възобновената Охридска архиепископия в лицето на МПЦ“, пише в писмото. С евентуалното подписване между двете църкви се иска установяване на единство между двете епископии, което да бъде основа за „евхаристийно единство и с епископиите на останалите поместни православни църкви“. МПЦ се надява Светият синод на БПЦ да приеме нейните предложения „за доброто на всеобщата църковна пълнота“. МПЦ е създадена в края на Втората световна война, но до днес не е призната от никоя православна църква.One thought on “Македонската православна църква иска Българската православна църква да бъде църква-майка

  • 20.11.2017 at 16:57
    Permalink

    Искат, ама няма да стане, защото Македонската църква е подразделение на Българската. Това е все едно и също, да се каже, че Македонците са неБългари. Нещо, което сториха ГЕРБ и Парламента, с подписването на Договора, където в преамбюла е казано „межде двете страни и двата народа“.
    Очакввам, че Българската патриаршия няма да се забърка с антиБългарщина.

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'