Лютви Местан: 50 000 българи в Албания имат статут на малцинство, а близо един милион турци в България не! Какво сме тогава

В Албания 50 000 българи са национално малцинство, а близо милион турци в България какви сме? Това пита лидерът на ДОСТ Лютви Местан в специална позиция. С изявлението, озаглавено „ДОСТ няма да мълчи“, той настоява в България да бъде официално признато турско малцинство, както неотдавна Албания призна българското. „Общото в политиката спрямо малцинствата на България и Албания е, че и двете са подписали и ратифицирали Рамковата конвенция за защита на националните малцинства (РКЗНМ) на Съвета на Европа, като България стори това на 18.02.1999 г. със Закон, приет от 38-то НС. За разлика от България обаче, Албания не само ратифицира Конвенцията, но и признава факта на съществуване на национални малцинства със специален закон. Съгласно него, албанският Парламент поименно изброява 9 малцинства, сред които е и българското“, подчертава Местан.
По думите му подходът в политиката на България далеч не е така последователен, а по-скоро е имитационен. „В България има лица, принадлежащи към малцинства, като се отрича съществуването на самите малцинства. Затова и в Конституцията се говори за етническа принадлежност, за етнически и религиозни различия, но българският законодател категорично им отказва статут на малцинство. Това е класически арогантна политика на двойни стандарти“, подчертава той.
„50 000 българи в Албания имат статут на национално малцинство, а например близо един милион турци в България не са! Какво сме тогава?!… Просто лица с различна етническа, религиозна и културна принадлежност. Какво още е необходимо, за да придобият тези различия качествения, юридически статут на малцинство? Отговор няма… Или отговорът е още по-циничен – просто не ви признаваме“, допълва лидерът на ДОСТ.
Според него българските политици и държавници, които с основание се гордеят с успеха на българите в Албания – убедили албанския законодател, че ги има 3000 подписа, е полезно да погледнат и в собствения си двор. Местан подчертава че, наред с турците, у нас живеят стотици хиляди роми, десетки хиляди арменци и прочие представители на малцинства, които също заслужават юридическо признаване по европейски, симетрично на очакванията за българите в Албания, Сърбия, Македония, Украйна, Молдова, Румъния, Унгария, Чехия. „Отнася се и за Президента, който с охота говори за българското национално малцинство в щата Илинойс (Чикаго), но е време да погледне и да види и своите си сънародници, споделящи съдбата на етнически и религиозно различния“, подчертава бившият председател на ДПС.
„Законовото непризнаване на този статут съвсем не е безобидно, а в основата на проявите на дискриминационно отношение, на все по-зле прикриваната дискриминационна политика, което намира материален израз в непрекъснато налаганите ми глоби за ползване на майчин език и в неосъществената по европейски стандарти интеграция. Имам съзнание, че срещу тази позиция ще се надигне силен антидемократичен, националистически „вой“: „Ужас! Местан иска статут на национално малцинство.“. Да. Искам го на същото човешко, морално и политическо основание, на което поискахме статут на национално малцинство за българите в Албания“, заявява още той. И накрая завършва, че противното е двоен стандарт, имитация на демокрация и възраждане на тоталитарни рецидиви под формата на „войнстващ национализъм, открито „аплодиран“ с прякото участие на крайните националисти във властта“.
One thought on “Лютви Местан: 50 000 българи в Албания имат статут на малцинство, а близо един милион турци в България не! Какво сме тогава

  • 03.11.2017 at 6:20
    Permalink

    Господин Местан, Вие сте турчин, благодарение на кавгаджийската политика на нашите пишман националисти и на милозливото отношение на БСП, ГЕРБ и другите партии. Ако всички тези си бяха на мястото, Вие щяхте да сте Българин, защото сигурно е, че Вашата ДНК хаплогрупа ще е Българска. Тоест „I „, “ R1a “ ,

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'