Лиляна Павлова: Не съм казвала, че българите в чужбина са алчни! Фалшиви сайтове безцеремонно ни заблуждават и манипулират.

Министърът за българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова отново изригна срещу сайтове за фалшиви новини. Този път в социалните мрежи масово се публикува и споделя нейно „изказване“ за българските емигранти, които се трудили в чужбина, „защото са алчни, а заплатите в България не били лоши“. Министърката е разгневена, защото сайтовете менте се цитирали взаимно и така легализирали откровена лъжа.

Ето какво написа Лиляна Павлова на страницата си във „Фейсбук“:

„Интернет пространството ми приписва от няколко дни поредното фалшиво изказване: “Работят в чужбина, защото са алчни, заплатите в България не са лоши!”. Никога не съм и не бих направила такова омерзително изказване, защото винаги съм си давала сметка, че техният нелек житейски избор в името на по-доброто бъдеще на децата им е достоен за уважение. Историята на всеки един от тези българи, сигурна съм, е низ от перипетии и трудни решения.

Убедена съм, че всеки един от тях заслужава добро заплащане, сигурност и уважение, както в родината му, така и където и да се намира по света. Затова и усилията ми като човек, политик и министър са насочени главно към това – да подобрим условията на живот, труд и заплащане в нашата страна, премахване на двойните стандарти, да създадем мир и спокойствие в нашите граници, да бъдем достойни българи и европейци. Искам българите да остават в родината си, а тези навън – да се завръщат у дома. Искам сигурно бъдеще за децата ни!

И затова според мен битката с фалшивите новини трябва да бъде кауза на всички ни. Тази лъжа беше публикувана от сайтове без някой да се замисли казвала ли съм тези думи, кога, къде, пред кого, по какъв повод… Дори самата аз научих, че съм “направила” такова изказване от фейсбук и линковете към сайтове, които цитирайки се един друг, легализират откровената лъжа.

Те дори са написали, че не поемат отговорност за информацията, която разпространяват с оправданието, че не разполагат с ресурс да проверяват истинността . Отговорността за това, което четем е на тези, които го публикуват и безцеремонно ни заблуждават и манипулират. Понякога е трудно да разграничим истината от добре манипулираното внушение. Затова всеки от нас е принуден ежедневно да прави трудния избор на какво да вярва. Според наскоро проведеното проучване на ВВС близо 80 % от хората са загрижени, че не могат да различават фалшивите от верните новини. Тe са болест, за която светът се опитва да намери лек.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'