Лидерската битка в БСП

Михаил Миков и Корнелия Нинова отиват на балотаж за председател на БСП, сочат резултатите от тайното гласуване, което беше късно снощи, пише Дир.бг.
На 49 Конгрес на партията на първи тур за лидерския пост се бориха петима кандидати – досегашният председател Михаил Миков, депутатите Корнелия Нинова, Красимир Янков и Валери Жаблянов, както и областният председател на БСП в Пловдив област Георги Гергов.

На балотаж за лидер на БСП се явяват Михаил Миков, получил 329 гласа и Корнелия Нинова, за която са гласували 280 делегати, съобщи пред конгреса председателят на Комисията по изборите Румяна Сидерова.

Общият брой на гласувалите за председател на НС на БСП е 755. От тях за Михаил Миков са гласували 329, за Корнелия Нинова – 280, за Красимир Янков – 77, за Георги Гергов – 55, а за Валери Жаблянов – 10.

Ясни трябва да станат и членовете на Националния съвет на партията и на Общопартийната контролна комисия.

След балотажа делегатите трябва да утвърдят политическа декларация „125 години БСП“ и да обсъдят с какви решения ще излезе конгресът на левицата.

Михаил Миков коментира пред журналисти, че не се притеснява от втория тур и очаква подкрепа. Балотажът и резултатът са част от демокрацията, това са процедури, нека конгресът да е единен, включително и след гласуването, посочи той.

Предупредих изрично, че настоява да няма договорки, но те са неизбежни, коментира още Миков. По думите му обаче няма друга партия, която по този начин да излъчва органите си. „По-прозрачно се провеждат нашите избори, отколкото общите избори в България“, посочи той.

Според Миков петимата кандидати за лидерския пост ще могат да работят заедно и занапред.

Корнелия Нинова коментира, че разликата между нея и Миков е много малка, което, по думите й, означава, че има две полярни мнения в БСП. Въпрос на мъдрост е новият председател да обедини партията, посочи тя.

Нинова каза, че не знае за задкулисни договорки. Всеки да реши иска ли промяната или запазваме статуквото, посочи тя. Според Нинова всички кандидати за лидерския пост след конгреса трябва да работят заедно.

„Очаквам новият председател, който и да бъде той, да обединява партията, да тръгваме на предсрочни избори и сваляне на правителството на Бойко Борисов“, заяви тя.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'