Лидерът на турската опозиция разкритикува Ердоган и магистратите

Лидерът на Народно-републиканската партия (НРП) в Турция Кемал Кълъчдароглу определи като „среща на позора“ днешната церемония по откриването на новата съдебна година, състояла се в президентския дворец и ръководена от Реджеп Ердоган, пише Пик.

Водачът на основната опозиционна партия категорично отказа на всевъзможните покани да се включи в срещата и се отдаде на ангажимента си по партийния проект с логото „НРП работи, Турция печели“ в курорта Бодрум.

„Това е среща на позора. Вие /президентът, б.а./ свиквате събрание, всички ви посрещат на крака. Държите политическа реч, давате им инструкции и си тръгвате. Казвате им кое е престъпление и как се наказва то. Това е потъпкване на конституцията, това е позорна среща“, обърна се остро Кълъчдароглу към Реджеп Ердоган. Той припомни онзи акцент от речта си пред големия митинг за защита на демокрацията от 7 август в Истанбул, в който призова политиката да стои далеч от джамиите, казармите и съдебната власт.

„Днес обаче всички сме очевидци как политиката нахълта в съдебната система. Президентът казва, че Аксарай е място за нацията и присъствието на магистратите в него в първия ден от съдебния сезон е естествено. Всичко принадлежи на народа – и президентският дворец, и сградата на парламента, факт, но държавата има традиции и граници. Не може да се открива съдебната година в парламента, не може парламентът да е като парк за президентството. Вярно е, че всичко принадлежи на народа, но народът не знае колко му струва това. Възможно ли е президентът на страната да говори в съда, да свиква събрания? Всеки трябва да си знае мястото в една държава, това я прави държава. Има си правило за независимостта на съдебната система“, заяви Кълъчдароглу пред журналистите в Бодрум, цитиран от агенция „Доган“.

Той посочи, че ако в Америка президентът влезе в една зала и там има магистрати, те не биха станали на крака да го посрещнат с ръкопляскания. Обаче в Турция това е ежедневие. Според него съдебната власт по този начин се подчинява на политическата и се омърсява с политика. Аз мога да си позволя да стана на крака, бюрократите също, но съдиите не са чиновници, нека да си гледат съдебните дела и да не предават системата на други, призова лидерът на опозицията.

Днес турските медии съобщиха, че още 543 съдии и прокурори са окончателно лишени от правото да упражняват длъжността си, след като с решение на Висшия съдебен съвет бяха уволнени от работа по подозрения за връзки с организацията на Фетхуллах Гюлен. Така броят на отстранените магистрати достигна 3 390 души.

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'