Леонид Кучма: Европа поставя Украйна на колене. Разпадаме се, ставаме суровинен придатък

Европа поставя Украйна на колене, страната няма да дочака помощ от нея, заяви бившият украински президент Леонид Кучма. Той говори днес на Международния форум „Изгревът на Европа: историческа закономерност цивилизационното движение“, който се провежда в Киев. „Ние се радваме на свободната търговия, на Европа, на търговията с нея, но какво търгуваме с нея? Само пшеница, мед и нищо друго. А ни налагат много твърди квоти.
Първото тримесечие изпълнихме квотата и сега европейците ни поставят на колене и искат ние да сечем гори и да им ги караме. Къде е тяхната помощ за Украйна? Когато стигнем до просешка тояга, кому ще сме необходими?, попита той. Леонид Кучма констатира също, че в Европа напълно са забравили за Украйна. „Погледнете пресата в Европа, там няма дори и спомени за Украйна“, жалва се той. Според Кучма всичко това става, защото във Върховната Рада и сред политиците „има само караници и всички „играят“ с Донбас“. „Защо ние никога не сме били държава? И днес много от нас, вътре в Украйна, смятат, че сме субект, а не обект на политиката. Страната е във война, но изобщо няма единство сред политическия елит, какъвто също няма“, изтъкнат бившият държавен глава. Той добави още, че „икономиката е напълно забравена“. „Та ние се разпадаме, не останаха високотехнологични отрасли: няма ракетен, няма авиация“, гневи се Кума. Аналогична според него е и ситуацията в науката: „Как се финансира академията на науките? Ние се превръщаме в суровинен придатък, останаха само химията и селското стопанство. Къде вървим?“, възкликна той.
Бившия президент призова Украйна да започне „да се занимава със своите проблеми“. „Стига сме вървели с протегната ръка по света, нашият бюджет 70 процента е от кредити. Днес украинският дълг е 70 процента, но взимаме още и веднага изплаща лихвите“, негодува втория президент на независима Украйна.“ Ако не започнем да се занимаваме със собствените проблеми, извинете ме, но никакви форуми няма да помогнат, никой няма да прави нещо за нас“, резюмира бившия президент. /ТАСС
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'