Лавров: Имаме доказателства за украинската диверсия в Крим

Скокът в напрежението между Русия и Украйна, и кризата в Сирия бяха обсъдени днес от външните министри на Русия и Германия, предадоха световните агенции. Сергей Лавров и Франк-Валтер Щайнмайер разговаряха в руския град Екатеринбург.

Русия и Германия са обсъдили възможността за възобновяване на диалога във формат Нормандска четворка във връзка с украинската диверсия в Крим, заяви след срещата руският външен министър Лавров, цитиран от БНР.

Москва разполага с неопровержими доказателства, че операцията е била планирана отдавна, посочи той. Отворени сме към предоставяне на допълнителни факти, освен тези, които бяха показани на обществото, на нашите западни партньори, които ще се заинтересуват сериозно от това подобни неща повече да не се случват.

Сергей Лавров все пак подчерта, че никой не е заинтересуван от разрив в отношенията между Москва и Киев и определи такава възможност като крайна мярка.

„Струва ми се, че сега основното е да не се поддаваме на емоции, да не изпадаме в екстремни варианти на действия, а сдържано и концентрирано да осигурим стабилизацията на обстановката“, добави Лавров, цитиран от РИА Новости.

От своя страна германският му колега Франк-Валтер Щайнмайер заяви, че Берлин все още няма яснота по събитията в Крим и очаква резултатите от разследването на руската и украинската страна.

По отношение на Сирия министър Щайнмайер каза, че хуманитарната ситуация в Алепо е катастрофална и тричасовите спирания на огъня не са достатъчни. Необходими са и сигурни коридори за доставка на помощите.

Сергей Лавров възрази, че ислямистите използват временните примирия в района, за да се превъоръжат и прегрупират. За удължаването им трябва да се решат някои проблеми като този за разделението между умерената сирийска опозиция и групировките „Ислямска държава“ и „Джебхат ан-Нусра“.

„В миналото заедно с американците се споразумявахме и обявявахме „режим на тишина“ за 48 и дори за 72 часа – припомни Лавров. – Вероятно е имало някакво незначително облекчаване на хуманитарната ситуация, но основният резултат стана попълването на редиците на терористите с нови 7 хиляди души. Да не говорим за огромното количество боеприпаси.“

„Не трябва да казваме: „Да забравим за тероризма и само да предоставяме хуманитарна помощ, без значение в чии ръце ще попадне“, подчерта руският дипломат № 1.

За същия епизод от разговорите Дойче веле, цитирано от „Фокус“, съобщи:

Франк-Валтер Щайнмайер се обърна с призив към Русия да съдейства за сключването на примирие между враждуващите страни в конфликта в Сирия, за да бъдат направени хуманитарни доставки за обсадения град Алепо. Но призивите му не срещнаха разбирането на руския външен министър Сергей Лавров.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'