КТБ е съборена от триумвирата Борисов- Цацаров и Пеевски. Цветан Василев е поискал от главния прокурор Цацаров да бъде разпитан

Банката КТБ е съборена от триумвирата Борисов- Цацаров и Пеевски. Шефът на спецпрокуратурата Иван Гешев не познава изобщо закона „Магнитски”. Това каза адвокатът на банкера Цветан Василев-Константин Симеонов на днешното съдебно заседание по делото КТБ. Репликата дойде в отговор на твърденията на Гешев, че процесът бил политически, тъй като Василев прибягнал до „Магнитски”. Адвокат Симеонов уточни: „Да, делото е политическо. Държавата е срещу Цветан Василев и това е очевидно от начина, по който събориха КТБ. Гешев не познава изобщо закона „Магнитски”. Той се занимава с ограничаване на човешките права, свързани с корупция. И в това не виждам нищо политическо”.

Защитникът на банкера обясни накратко защо две години Сърбия не изпраща исканите от българската прокуратура документи: Държавното ни обвинение изпрати противоречиви документи в Сърбия и тя се чуди какво да ги прави”.

Банкерът Цветан Василев е поискал от главния прокурор Сотир Цацаров да бъде разпитан. В писмо той е изразил опасения за живота си. Тези факти станаха ясни по време на днешното съдебно заседания на делото КТБ.
Един от адвокатите на Василев – Лазар Карадалиев настоя за отвод на прокурор Иван Гешев, тъй като той е бил наблюдаващ прокурор и в СГП по същото дело. Според защитата, така се нарушава принципа за случайно разпределение на делата.

Втората причина, която изтъкна Карадалиев, са внушенията на прокурор Гешев, които е отправял по отношение на Цветан Василев. В редица медии е заявявал, че КТБ е финансова пирамида с корупционен привкус. Освен това е твърдял, че КТБ не е банка, а” личният портфейл на Цветан Василев”.

Съдът отхвърли искания отвод с мотива, че „искането е направено не навременно”. „Трябвало е това да стане в предишни съдебни заседания като например, когато е искан отвода на прокурор Даниела Начева”, мотивира се съдът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'