Кой седи зад преврата в Бразилия

Контрол над фискалната политика и макроикономическите реформи е основната цел на преврата. Основните назначения от гледна точка на Уолстрийт са за Централната банка, която доминира монетарната политика, както и валутните транзакции, Министерство на финансите и Бразилската банка.

От името на Уолстрийт и „Вашингтонския консенсус“ временното пост-превратаджийско правителство на Мишел Темер, назначи за финансов министър американският гражданин и бивш директор на корпорация от Уолстрийт.

Енрике де Кампос Мейрелес е бивш президент на глобалното банкиране на ФлийтБостън и бивш глава на Централната банка в Бразилия, когато Лула беше президент.

loading…
Енрике Мейрелес
Енрике Мейрелес

Илан Голдфейн е назначен за глава на Централната банка, а преди това е бил шеф на „Итау“, която представлява най-голямата частна банка в Бразилия. Голдфейн е тясно свързан с МВФ и Световната банка, а освен това е известен и като протеже на Енрике Мейрелес.

Голдфейн
Голдфейн

Исторически контекст

Бразилската валутна система е зависима от долара. Вътрешния дълг е свързан и с нарастващ външен дълг. Уолстрийт има намерение да държи страната под сянката на т.нар. „фискална дисциплина“ и реалното финансово робство.

От правителството на Фернандо Енрике Кардосо, Уолстрийт упражнява контрол над ключовите финансови назначения, включително Министерство на финансите, Бразилската банка и Централната банка. При правителствата на Фернандо Енрике Кардосо и Луис Игнасио де Силва назначаването на директор на Централната банка ставаше с разрешението на Уолстрийт.

Назначенията на Кардосо,Лула и Темер под давлението на Уолстрийт 

Арминио Фрага: президент на Централната банка (4 март 1999 – 1 януари 2003), мениджър на хедж фонд и личност, която не крие връзката си с г-н Джордж Сорос. Има двойно бразилско-американско гражданство.

Енрике де Кампо Мейрелес: президент на Централната банка от 01.01.2003 до 01.01.2011, с двойно бразилско-американско гражданство.

Президент на Бостън банк в периода 1996-1999 и президент на ФлийтБостън-ското глобално банкиране 1999-2002. През 2004 ФлийтБостън се слива с Банк Америка. Преди това сливане, ФлийтБостън е 7-мата най-голяма банка в САЩ. Банк Америка в момента е втората най-голяма банка в САЩ.

През 2010-та Дилма Русев гони Мейрелес, но днес той се завръща на бял уолстрийтски кон.

Илан Голдфайн: главен икономист на Итау, която представлява най-голямата частна банка на  Бразилия. От 16.05.16 е назначен от временното правителство за глава на Централната банка. Има двойно израелско-бразилско гражданство.

Голдфайн е работил в Централната банка при Арминио Фрага и Мейрелес. Има близки връзки с проф.Стенли Фишър, който в момента е вицепредседател на Федералния резерв. Излишно е да се казва, че назначението на Голдфайн е с одобрението на Федералния резерв, МВФ и Уолстрийт.

Редно е да се спомене, че преди работата си във Федералния резерв, проф.Фишър е бил заместник изпълнителен директор на Международния валутен фонд и управител на Централната банка на Израел.

Нека не забравяме, че благодетеля на тези хора, бившият президент Лула беше наречен от изпълнителния директор на МВФ „нашият най-добър президент.“

След като Дилма Русев назначи бразилец от не-американско лоби за директор на Централната банка, проблемите почнаха. Ако г-жа Русев беше задържала Енрике Мейрелес, то днес тя щеше все още да е на власт.

Източник: проф.Мишел Чосудовски от globalresearch.ca

Превод и адаптация: Български Журналъ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'