Корумпирани банки и сенчести финансови фондове държат САЩ и ЕС за заложници
Системата на сенчестото банкиране включва хедж фондовете, взаимните фондове на паричния пазар и търгуването на ценни книжа на Wall Street.

Китай си изгражда международния инфраструктурен проект „Пътят на коприната“ и неговият евразийският век ще се осъществи.
Войните на вашингтонските ястреби и на военната им индустрия в Афганистан, Сирия, Украйна, Либия, Ирак, Йемен и провокациите срещу Китай в Южнокитайско море и срещу Русия в Европа и срещу самата Европа не могат да спрат най-внушителния проект.
Пътят на коприната е пробуждането на Китай, Русия, Иран, Беларус, Иран, Пакистан, Бангладеш, Казахстан, Туркменистан, Индия, Турция и доста други държави свързани чрез най-големия и най-амбициозен инфраструктурен проект на китайския президент Си Дзинпин „Един пояс, един път“.
Проектът и неговите резултати за европейската икономика досега са посрещани от ЕС и ЕК с малки изключения главно с „Отговорно проамериканско и атлантическо робско мълчание“.
Американската хегемония се проваля и китайската инициатива „Един пояс, един път“ нанася съкрушителен удар на геополитическата стратегия на САЩ, защото се гради на принципите на сътрудничеството.
Това можеше да стане спасителен проект за стагниращия ЕС и начин за изграждане на истински просперитет, който не е основан на заграбване и дългово робство.
Вместо включване и сътрудничество в проекта „Един пояс, един път“, „Континенталните предатели“ по корем се влачат да угодят на еврейските корпоративни и финансови интереси и да подпишат, колкото може по-бързо и на тъмно търговските споразумения със САЩ и Канада, (ТТИП), (CETA) и (TiSA).
Защитата на американските икономически интереси са причината за истеричното противопоставяне на Русия, а от там и на съюзника й Китай от страна на европейските атлантици.
Вчера само малка, тримилионна Валония ни спаси от мръсните ръце на корумпираните европейски „държавници“.
Рокфелер,Уолстрийт и американския ВПК приключват с експеримента на последната ционистка империя. Благодарение на непрекъснатите войни и на безплодните опити за спасяване на банките от Уолстрийт и спонсорираните от правителството еврейски компании, федералният дълг на САЩ е доста над 100% от БВП.
За дълговата криза на основни европейски държави сме наясно.
Официално американския дълг достига удивителните 19,5 трилиона долара, или повече от 163 000 долара на глава от населението. Неофициалните данни са шокиращи и ужасяващи. Китай и Русия вече бягат от този дълг, който нараства с рекордно темпо.
Дойде краят на американския век — имперският експеримент на групата около Рокфелер и неговите приятели от Уолстрийт и военната промишленост.
Международният валутен фонд (МВФ) публикува през този месец годишния си доклад Global Financial Stability Report. „Рисковете в средносрочен период продължават да се увеличават“ заради неясния политически климат, който усложнява определени проблеми, слабостта на някои финансови институции в развитите пазари, както и високата корпоративна задлъжнялост.
МВФ посочва, че намирайки се на равнище от 225% от световния БВП, общият публичен и частен дълг извън финансовия сектор „е на исторически най-високото си равнище“. Длъжниците продължават да имат задължения, дори когато изпаднат в неплатежоспособност. Ако те фалират, кредиторите им търпят загуби и понякога фалират заради собствените им задължения. Така се получава ефекта на доминото.

В Италия лошите банкови кредити са в размер на една четвърт от брутния вътрешен продукт (БВП) на страната.

Във Великобритания близо половината работещи семейства се налага да намалят купуването на основно храни или дрехи, за да могат да платят растящите цени в кризата с жилищата, съобщава вестник The Independent , позовавайки се на ново проучване. Растящите цени на къщите и наемите, породени от недостиг на достъпни жилища, означава, че средностатистическите домакинства сега харчат 29% от месечните си приходи за разходите по жилището. Изключените от пазара на жилища харчат 43% от заплатите си. Ново изследване на организацията „Шелтър“ и социолозите от YouGov показва, че еквивалента на 3,7 млн. семейства са намалили купуването на основни храни или дрехи, за да си плащат наема или ипотеката. Общо 44% от домакинствата в допитването казват, че се налага да се отказват от някои неща. Близо едно от пет, 19%, са се отказали от купуване на детски дрехи, а около едно от десет семейства, 9%, твърдят, че пропускат хранения.
Очертава се сблъсък относно това кой ще плати пенсиите на стотиците британски европейски чиновници, след като Великобритания напусне ЕС. Брюксел е изчислил, че общият размер на пенсиите ще бъде около 60 милиарда евро за всички настоящи и пенсионирани чиновници, като годишната сума ще възлиза на 1,4 милиарда евро, пише The Daily Telegraph. Общо 1730 британци съставят 8% от общия брой на европейските чиновници. Великобритания настоява, че не може да бъде държана отговорна за пенсиите на „еврократите“, които според нея са отговорност на европейските институции. Но според ЕС Великобритания трябва да плати дела си от пенсиите, когато напусне ЕС.

Финансовото министерство на Испания е информирало Европейската комисия, че според прогнозите дефицитът за 2017 г. ще бъде 3,6% от брутния вътрешен продукт (БВП), което е над целта от 3,1%, пише вестник The Local. След шест години рецесия, Испания имаше бюджетен дефицит за 2015 г. 5,1% от БВП, много над исканите от Комисията 4,2%. Тази година Мадрид трябва да намали дефицита до 4,6%, и след това до 3,1% за 2017 и след това до 2,2% през 2018 г.

Изчисляването на просрочените частни дългове в Гърция показва, че около два милиона граждани са просрочили дълговете си по потребителски заеми и кредитни карти, съобщава вестник Kathimerini. Общият им дълг се равнява на 15 млрд. евро. Други 420 хил. души имат необслужвани ипотечни заеми, които се равняват на 26 млрд. евро, а 350 хил. специалисти и малки бизнеси имат лоши заеми в общ размер на 15 млрд. евро. Изданието изчислява, че, ако всички тези суми се добавят към общия дълг на средния и едър бизнес в страната, който е в размер на 45 млрд. евро, то общият размер на задлъжнялостта в частния сектор на страната надхвърля Брутния вътрешен продукт на Гърция. През септември допълнителните пенсии на десетки хиляди пенсионери в Гърция са намалени между 10% и 12%, докато в някои случаи орязването ще надвиши 40%, пише вестник Ekathimerini. Втората вълна на орязване на допълнителните пенсии ще засегне 144 хил. пенсионери, след като първата вълна през август засегна малко под 67 хил души. От общо 805, 900 допълнителни пенсии, които бяха преизчислени за септември, 662 хил. ще бъдат изплатени без промяна. В края на юни над 150 хиляди пенсионери в Гърция получиха намалени пенсиите си до 40%. Орязването стартира не от най-високите, а от най-ниските пенсии. На опашките пред банките пенсионерите коментираха, че вече средствата не им достигат дори за храна. Първоначално споразумението на Гърция с кредиторите й беше за намаление до 20%, но се оказа, че има хиляди пенсионери с 40% намалени пенсии. Гръцки пенсионер каза, че от 810 евро досега днес е получил 420 евро пенсия. От юли – август бяха коригирани и пенсиите на тези, които получават над 1300 евро, като се премахна и допълнителната пенсия.

В САЩ инвеститорите не смятат големите банки за по-сигурни в сравнение с това, което те са били преди последната криза, посочва се в публикация на бившия финансов министър Лари Самърс и на харвардската възпитаничка Наташа Сарин. Фундаментален удар по системата се оказа създадения през 2010 г. Закон Дод-Франк, чиято цел бе да реформира Wall Street,като чрез нарастването на разходите за управление на обикновена банка тласна парите към сенчестите банки. Системата на сенчестото банкиране включва хедж фондовете, взаимните фондове на паричния пазар и търгуването на ценни книжа на Wall Street.

За да спасяват кожите си, редица банки – Ю Би Ес (UBS), Дойче банк (Deutsche Bank), Сантандер (Santander), Банк ъв Ню Йорк Мелън (Bank of New York Mellon) обявиха намерението си да създадат нова цифрова валута, съобщава вестник „Файненшъл таймс“. Финансовите партньори очакват това да бъде новият отраслов стандарт за регулиране на сделките чрез технологията блокчейн (децентрализирана база данни за трансакциите по света). Швейцарската банка Ю Би Ес планира да започне да използва новата валута в началото на 2018 година. На основата на блокчейна работят криптовалутите, включително биткойнът. Главното свойство на блокчейна е неговата непроменливост. Ако веднъж в системата попаднат сведения за сделка, то те остават там завинаги. Те не могат да се премахват или редактират, тъй като даже

Автор: Йордан Халачев  Източник: ПРЕГЛЕД

loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'