Корнелия Нинова: Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган

Искаме стенограма от разговорите във Варна с Ердоган, обяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в Пазарджик. Изпълнителното бюро на партията проведе изнесено заседание в Пазарджик. Нинова посочи, че няма конкретен резултат и напредък по нито един от спорните въпроси след проведената среща ЕС-Турция. „Искаме стенограма от разговорите на срещата във Варна с ясни и категорични позиции“, заяви председателят на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че премиерът Борисов „не може да ни поставя в трета независима позиция, която просто наблюдава процеса“. Нинова посочи, че след като е поставен въпросът за изказването на Ердоган, че душевните граници на Турция се простират до Кърджали, не се разбира какъв е отговорът.
„Има ли категоричен отговор и поставено ли е категорично това изявление и редица други като неприемливо, провокативно и като провокация към националния суверенитет и националния интерес на България“, каза Нинова.

Според нея, за да стане публично всичко, което се е говорило и за да го разбере българският народ, БСП иска стенограма от тези разговори с ясни и категорични позиции.

По отношение на въпроса с тракийските бежанци, Нинова посочи, че това не е въпрос на двустранни отношения. Тя припомни, че ЕП приема резолюция, в която се казва, че Европа се ангажира този въпрос да бъде поставен двустранно между България и Турция.

В срещата във Варна няма нищо изключително – „Последните 3 години са проведени 12 срещи между Европа и Турция на различни равнища – между Туск и Ердоган; Меркел и Ердоган; Ердоган и Макрон. Тази среща е продължение на досегашния диалог между Турция и ЕС по нерешени и спорни въпроси“, допълни тя.

„Бихме искали да разгледаме две тези. Първата е на управляващите и Борисов за изключителността на тази среща. За това, че тя е историческа, и че тя подновява диалога Турция – ЕС. Бихме искали да припомним, че този диалог никога не е спирал. Ние сме за това да се води диалог между Турция, ЕС и между България и Турция, но тази среща с нищо не е изключителна, защото в последните три години са проведени 12 подобни“, каза лидерът на БСП. По думите ѝ тези срещи са били на равнище ЕС – Турция по същите въпроси.

Нинова подчерта, че няма конкретен резултат по нито един от спорните въпроси. „Нито по спора с Гърция и Кипърския въпрос, нито по отношение на присъединяването на Турция към ЕС, нито по въпроса за облекчаване на визите за турските граждани за ЕС. По нищо не се отбеляза съществен напредък и конкретни решения, по които да бъдем информирани“, каза още Нинова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'