Кирил Добрев: Може да организираме бригада за да завършим граничната ограда

МВР и службите да си сверят данните за състоянието на границата и колко хора преминават през оградата, призоваха от БСП. Извадих всички публикации от април-май, в които управляващите твърдят, че миграционният натиск е силно намалял – между 8 и 10 пъти, само че в последните дни станахме свидетели на бежанци да бъдат залавяни в централната част на България, коментира заместник-председателят на БСП Кирил Добрев на пресконференция на тема национална сигурност.
„Имаме смъртен случай, имаме деца, част от трафика. Стана ясно, че всъщност и човекът, който организира трафика, го познаваме – бил от Лъвов мост, известен на службите афганистанец – бежанец“, посочи той.
„Новата контрабанда е именно трафикът на хората“, заяви Добрев и посочи, че всеки един от бежанците, които пострадаха при инцидент на магистрала „Тракия“, твърди, че е платил между 3000 и 6000 евро. Той отбеляза, че защитното съоръжение на границата се строи вече три години. Оградата от двуредова се превърна в едноредова, ако искат да опънат една жица и да кажат, че са я завършили, но както виждате през това съоръжение преминават ежедневно хора, коментира Добрев. Ако управляващите имат някакъв проблем, може да организираме и бригада, за да я свършим по-бързо, добави той.
Кирил Добрев припомни, че миналата година правителството на Борисов е получило 160 млн. евро, които е трябвало да бъдат инвестирани в национална сигурност и опазване на границите. По думите му заради забавени обществени поръчки, нито един лев не е инвестиран нито в камери, нито в други съоръжения за защита.Лидерът на софийските социалисти и член на Изпълнителното бюро на БСП Калоян Паргов каза, че след като има някаква пропускливост през границата, това не става без знанието на институциите и държавата по граничните райони.
Добрев предупреди още, че в системата на МВР зрее сериозно напрежение, очакват се дори стачни действия. По думите му всичко това е заради липсата на елементарни условия на работа и изключително ниското заплащане. Той отбеляза също, че на системата не й достигат между 1000 и 1500 служители, а управляващите не изпълняват предизборните си обещания. По-рано вицепремиерът Валери Симеонов се закани „да качи БСП на един хеликоптер“, за да им покаже оградата на българо-турската граница. „И днес от #БСП са мрънкали на тема граничната ограда. Съвсем скоро ще ги кача на един хеликоптер да гледат отгоре какво е построено“, написа той в Туитър.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'