Карлово срещу бурките, а през това време турски военни кораби акостират във Варна

Общинският съветник от ВМРО Карлово Светлозар Янков внесе в Общински съвет докладна записка, с която иска изменение и допълнение на Наредба за опазване на обществения ред в общината.
Янков посочва, че в действащата Наредба са възпроизведени някои от основните правила за упражняване на правото на вероизповедание, но съвременните условия изискват допълнителни регулации на религиозните прояви, които накърняват общественото спокойствие, морал, традиции и добрите нрави.

Тези регулации според воеводата имат за цел да ограничат агресивното навлизане на нетрадиционни религиозни течения, които не са регистрирани законно, както и носенето на религиозно облекло и символи като бурки например, които са в разрез с общоприетите норми, създават страх и напрежение сред хората.

Янков предлага и забрана на религиозната пропаганда по домовете на гражданите, ако няма изразено от страна на последните изрично предварително съгласие за това.

Предлаганите промени засягат и пропагандата чрез религиозни материали извън регистрираните поделения на вероизповеданията.

Допълнението на Наредбата за опазване на обществения ред в община Карлово предвижда и забрана за носене на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и други видове религиозно облекло и символи, които са несъвместими с морала и традициите на регистрираните религиозни общности в България.

Една част от мерките са превантивни, като целта е да покажем категоричното си противопоставяне на навлизащите радикални и агресивни течения на исляма в България, но друга част от предложените промени са съобразени с реалностите на територията на община Карлово и смятам, че са адекватни и наложителни, коментира общинският съветник от ВМРО.

Предлаганите глоби за всички нарушения от този тип, варират от 300 до 500 лв., а при повторност – от 1000 до 1500 лв.

Очаква се предложенията да бъдат подкрепени от всички групи в ОбС Карлово и да бъдат гласувани на предстоящата сесия на местния парламент.

Кристина ИВАНОВА, БЛИЦ

2 thoughts on “Карлово срещу бурките, а през това време турски военни кораби акостират във Варна

 • 11.05.2016 at 22:03
  Permalink

  Нужно е обединение на всички патриотични Сили в името на България за да променим статуквото от тези тежки 70г. и да върнем величието и моща на държавата.
  Софиянци – недейте спа !

  Reply
 • 11.05.2016 at 20:20
  Permalink

  Съсипаха ни държавата,само се боричкат за кокала.

  Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'