Кардиологът проф. д-р Юрий Васюк: Много е трудно да се повярва, но зеленчуците с нитрати са полезни!
Това наистина звучи невероятно, защото цял живот слушаме точно обратното. Какво обаче казва науката за нитратите в хранителните продукти? Това, което трябва да научим, е, че нитратите са два вида: единият вид са тези, които растенията сами синтезират за своите нужди, а вторият вид – произвеждат ги от азотните торове.

Ето и заглавия на съвсем скорошни статии от сериозни международни научни издания: “Нитратите в храните понижават риска от развитие на глаукома”, “Полезното влияние на нитратите в храните върху функцията на съдовете и кръвното налягане”, “Хранителните нитрати понижават кръвното налягане, подобряват физическата издръжливост и умствените способности при възрастните хора”.
И тук идва ред на друг момент, който касае Международната антидопингова агенция: броят научни статии за това, че нитратите в хранителните продукти повишават издръжливостта и подобряват резултатите, т.е. имат поведението на допинг. Особено цвекловият сок – той е шампион по съдържание на нитрати и има повече основания да се смята за допинг от мелдония.

“Много е трудно да се повярва в такова нещо, то противоречи на всичко, за което сме говорили през последните години – казва руският проф. д-р Юрий Васюк, кардиолог. – През последните години нитратите се изучават активно и са получени немалко данни за тяхното профилактично и дори лечебно действие при сърдечносъдовите заболявания. / БлицВашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'