Каракачанов: България ще използва армията за охрана на границата с Турция

България ще използва в бъдеще армията при охраната на границата си с Турция, обяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Това Каракачанов каза в интервю за германски всекидневник “Ди Велт“, озаглавено от самото издание „Трябва да защитим границите на Европейския съюз, ако е необходимо и с оръжие“, предаде БНР.
„Границата между двете държави ще бъде разделена на пет зони, като всяка от тях ще се охранява от въоръжени военнослужещи. Сред тях ще има и специални части“, заявява Каракачанов.
Общият брой на военните по границата с Турция ще наброява около 600 души, добави вицепремиерът и военен министър.
Каракачанов критикува в интервюто неспособността на ЕС да затвори пътя на мигрантите през Средиземно море.
„Не можем да допускаме повече масовото нелегално преминаване на границите на Европа“, казва Каракачанов.
„ЕС и НАТО трябва да изпратят свои военни мисии в Италия и Гърция, за да охраняват външната граница на Евросъюза при необходимост и с военна сила“, добавя българският министър. По неговото мнение по-голямата част от хората, които достигат бреговете на Европа през Средиземно море, са икономически мигранти. Те не търсят закрила за живота си, а просто искат да живеят в богатия Запад“, коментира министърът.
Вчера Австрия обяви, че изпраща войници, които да подпомагат полицията да следи движенията на мигрантите край югозападната й граница с Италия. Наблюдава се рязко увеличение на броя на мигрантите, които се опитват да преминат от Италия в Австрия с товарни влакове, прикрепвайки се под каросерията на вагоните, каза Хелмут Томач, шеф на полицията в провинция Тирол.
„Въпросът не е само да предотвратяваме нелегалната миграция, но и да спасим човешки животи“, посочи той.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'