Камерън: Излизането ни от ЕС ще има тежки последствия

Брекзит ще стане „еднопосочен билет“ и необратимо ще повлече след себе си „много тежки последствия за британската икономика“, заяви премиерът Дейвид Камерън.

В интервю, публикувано във вестник „Сънди таймс“ и цитирано от ТАСС и БТА, Камерън подлага на остра критика своите съпартийци консерватори Майкъл Гоув и бившия кмет на Лондон Борис Джонсън, обявили се за излизане от ЕС, като ти обвини, че в своята агитационна кампания използват „непълно неправдоподобни“ изявления.

„Първото е, че Турция ще се присъедини към ЕС; второто – че ние изпращаме по 350 млн. паунда (500 млн. евро) всяка седмица в (бюджета на) ЕС; и третото – че съществуват планове за създаване на европейска армия и че Великобритания ще бъде заставена да се присъедини към нея“, посочи премиерът.

Вестникът подчертава и думите на Камерън, който ръководи кампанията за оставане в ЕС, че той ще остане на поста си дори ако британците подкрепят Брекзита.

Нови проучвания сочат предимство в полза на оставане в ЕС

Две нови социологически проучвания във Великобритания сочат, че общественото мнение в страната се обръща в полза на поддръжниците на запазването на членството й в Европейския съюз, предадоха Ройтерс и ТАСС.

Според едната анкета, проведена от компанията „Сървейшън“ по поръчка на неделния вестник „Мейл он сънди“, 45 на сто от британците смятат да гласуват за оставане в ЕС в референдума на 23 юни, а 42 на сто – против.

Предишното проучване, извършено от същата компания на 16 юни, сочеше обратна тенденция. Тогава резултатите бяха абсолютно същите, но с обратен знак – в полза на противниците на еврочленството.

Ройтерс цитира заместник-главния редактор  Дейвид Роуз, който лично обявява предварително в Туитър редове от днешна редакционна статия на вестника, която гласи:

„За по-сигурна, по-свободна, по-просперираща – и да, дори за по-Велика Британия: защо ние ви призоваваме да гласувате за оставане в ЕС“.

Другото проучване е на компанията ЮГов за неделния вестник „Сънди таймс“. Според него 44 на сто са за запазване на членството в ЕС, а 43 на сто – за напускане.

ЮГов свързва „обръщането“ на настроенията не с убийството преди 3 дни на лейбъристкия депутат Джо Кокс, която бе за еврочленство, а с нарасналите опасения на британците, че излизането от ЕС ще се отрази негативно на британската икономика.

Трето проучване, проведено по поръчка на неделния вестник „Обзървър“, показа, че евроскептиците и европривържениците са с абсолютно изравнени сили – по 44 процента.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'