Какво каза Си Дзинпин? Готови сме да изместим САЩ!
В женевската централа на ООН президентът на Китай Си Дзинпин изнесе реч, която много приеха като заявка за отнемане от САЩ на позицията на световен лидер, пише вестник „Коммерсант“. Дзинпин подкрепи икономическата глобализация, призова да не се водят търговски войни и да се унищожи ядреното оръжие. Според експерти обаче Пекин едва ли ще успее да замени Вашингтон: азиатската държава има твърде много вътрешни и външни проблеми, пише Блиц.
По време на посещението си в Мексико през 2012 г. току-що встъпилият в длъжност Си Дзинпин определи като основно постижение на Китай това, че страната „храни 1,3 млрд. души, не изнася революция, глад и с никого не се обвързва“. През 2017 г. амбициите на Пекин видимо са се увеличили: президентът стана главната звезда на Световния икономически форум в Давос и демонстрира как са се разширили хоризонтите на страната през последните пет години.
„Ние сме длъжни да насърчаваме демокрацията в международните отношения, отхвърляйки хегемонията на една или няколко държави“, отбеляза Си Дзинпин. Той призова към ликвидиране на ядреното оръжие. Освен това изрази критика към „търговския протекционизъм и самоизолацията“ и подчерта, че „стабилният ръст на икономическата глобализация“ ще бъде в полза на всички държави.Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'