Израел, САЩ и Русия са провели в началото на юли тайни преговори за примирие в Сирия.

По време на тези срещи е обсъдено създаването на зони за деескалация на сирийско-израелската и сирийско-йорданската граници, съобщи изданието Haaretz, цитирано от РИА Новости. Срещите са се състояли в Аман и в една от европейските столици, преди да бъде договорено примирието между САЩ и Русия, отбелязва изданието. На преговорите израелските представители са се изказали против споразумение за зони за деескалация, като са подчертали, че Москва и Вашингтон не обръщат достатъчно внимание на необходимостта от извеждане на иранските сили от Сирия.
Основната разлика в позициите била това, че САЩ и Русия разглеждали примирието и създаването на зони за деескалация като тактически и практически мерки за стабилизиране на ситуацията, концентриране върху борбата срещу „Ислямска държава“ и спиране на гражданската война в Сирия. Според Израел обаче споразумението трябва да се разглежда в по-дългосрочен план и да се фокусира върху намаляване на иранското влияние в Сирия след края на войната.

Затова и Израел е останал недоволен от постигнатото споразумение между Москва и Вашингтон, тъй като в него не се споменава за иранските сили в Сирия. Споразумението за прекратяване на огъня в югозападната част на Сирия беше постигнато на 7 юли и влезе в сила два дни по-късно.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'