ИЗМЯНА!Николай Младенов докладвал чинопоклонически на Хилъри Клинтън важна информация, касаеща България

Бившият външен министър Николай Младенов е рапортувал на Държавния департамент на САЩ във връзка със спирането на проекта АЕЦ „Белене“. Това става ясно от изтекли имейли на бившия държавен секретар на САЩ Хилъри Клинтън, публикувани от сайта „Уикилийкс“, предаде Хаштаг-BG.

Изтеклата имейл комуникация относно България е между Джейк Съливан, зам.-шеф на кабинета на Клинтън, и самата Хилъри Клинтън от 28 март 2012 г. На същата дата българските власти решават да прекратят проекта за АЕЦ „Белене“.

В писмото Съливан препраща информация от Ричард Морнингстар, който по онова време е специален пратеник на Държавния департамент по въпросите на енергетиката в евразийския регион. При препращането към Хилъри Клинтън Съливан пише: „Не лоша работа“. Ето и имейлът на Морнингстар до Съливан, който впоследствие стига до Клинтън:

„Уважаема г-жо Държавен секретар,

В момента съм в Атина по време на натоварено пътуване до Брюксел, Рим, Атина и Анкара. Исках да Ви информирам, че получих обаждане преди малко от българския външен министър Младенов, който се обади, за да ме информира, че България току-що е обявила решението си да спре проекта „Белене“ с Русия. Това беше основна тема на дискусията по време на визитата Ви в София.

Той каза, че Русия е кооперативна. България ще вземе във владение един от реакторите, който вече е завършен и ще го инсталира на площадката в Козлодуй. „Уестингхаус“ си говори с българите за развитието на проект в Козлодуй чрез използването на руски реактор.

С уважение,

Дик“

Информацията стана публична, след като порталът „Уикилийкс“ публикува 1258 имейла на Клинтън, които са изтекли през личния й компютър, който тя е ползвала за служебни цели. По това нерегламентирано използване на личен имейл-сървър е повод за сериозно разследване Отвъд океана, като вчера ФБР за пореден път привика Клинтън и я подложи на няколкочасов разпит.

Хилъри Клинтън пристигна на посещение в България в началото на февруари 2012 г. Тогава тя се срещна с министър-председателя Бойко Борисов, президента Росен Плевнелиев и редица български министри, сред които и Николай Младенов, който тогава я посрещна на летище „София“. След края на мандата на първото правителство на Борисов, Младенов е назначен за специален пратеник на ООН в Ирак./epicenter.bgloading…


One thought on “ИЗМЯНА!Николай Младенов докладвал чинопоклонически на Хилъри Клинтън важна информация, касаеща България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'