Иван Костов: Имаше намеса в изборите, от страна на Турция и Русия!

Националната сигурност на България беше пробита. Ако изцяло бутаната от Ердоган партия беше влязла в парламента, щяхме да говорим за истински пробив. Това заяви бившият премиер (1997-2001) Иван Костов пред Нова телевизия по повод изборите и ДОСТ. Според него партията на Лютви Местан ще опита още една битка – да се пребори на следващите избори, особено ако са извънредни. По думите на Костов първият ключов въпрос сега е дали страната ще излезе от политическата криза.
„Ситуацията е много тежка. Но политическата криза от 2012 година отслабва институциите. А външните предизвикателства са големи. Русия и Турция се намесиха в изборите. Руската пропаганда бе споделена от много политически формации по време на предизборната кампания. Ердоган е в много тежка ситуация – той е в гражданска война. А Русия тази година изхарчи валутния си резерв. Вкарана в два военни конфликта, такава страна може да стане агресивна”, заяви експремиерът. По повод намесата на Русия той допълни:“Не мога да твърдя, както Плевнелиев, че партиите взимат пари, защото нямам такива данни. Но руската пропаганда помага на много проруски политически формации – БСП, „Атака“, напоследък и „Воля“. Веселин Марешки беше 100% подпомогнат от нея“.
По думите му ДПС не може да излезе от изолацията, в която я вкараха всички политически партии. „Тя е в хладилника – тежко замразена”, коментира Костов.
Запитан каква според него ще бъде коалицията след изборите, Костов коментира, че такава между ГЕРБ и БСП е невъзможна: „ГЕРБ – Обединените патриоти и евентуално „Воля“. Коалиция между БСП и ГЕРБ означава цялостна трансформация на политически модел в страната, която никой няма да го допусне”. На въпрос ще изкара ли този път правителството цял мандат, той отвърна: „Дали ще има 4-годишен цял мандат? Много малко наблюдатели казват, че ще си изкарат мандата. Всички даже се ангажират, че ще има избори след 1 година или в края на 2018-а”.
Костов се възмути от негативите и озлобеността, която се изля върху десницата в България, и то от хора от самата десница. „Някой нарече „гламави“ лидерите й, но те си подадоха оставките. Гламавите не подават оставки. Тази озлобеност не се споделя дори от БСП. Дори Корнелия Нинова си казва, че е загуба да ги няма в парламента. Дават си сметка какво е те да бъдат заменени от „Обединените патриоти“. Защо ГЕРБ не задават този въпрос?“ Попитан какво ще посъветва бъдещия премиер, той отвърна, че държавата може да се реформира много интелигентно и много силно, но трябва да има малко самоотверженост. „Какво казва един много оплюван бивш президент на САЩ – Джордж Буш-младши? „Аз гледам на получената подкрепа като на инвестиция. И ще я похарча заради американците, заради Америка“. Т.е. взимаш доверие, ще го загубиш, но ще го инвестираш в нещо, което ще донесе добро на хората“.
Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'