Иван Костов: България може да бъде дестабилизирана от Русия. Владимир Путин воюва срещу Европа

Безспорно съществува риск от ефекта на доминото в ЕС след Брекзит и референдума в Каталуния. Това заяви в предаването „Събуди се” бившият премиер Иван Костов. По думите му шансовете за разпадане на ЕС са 50%.
„Това е много сериозен процент. Става много осезаемо разграничението на страните на такива от ядрото и периферията, в която безспорно сме ние, и то в крайния ъгъл на периферията”, заяви Костов. Той подчерта, че България ще председателства ЕС в много труден период.
Според Костов най-тежкият проблем в момента у нас е „нападението върху собствеността, заграбването на собственост”.
„Започна от 2002 година и непрекъснато е практика в страната. Това е елиминиране на стария собственик и отнемане от него на неговите активи в полза на други лице. В България става с помощта на прокуратурата, държавната машина. Това е недопустимо”, заяви Костов. Според него това е концентрация на собственост в полза на олигархичен кръг.Той даде за пример военният завод „Емко”. Според Костов до решение по казуса се е случило благодарение на работниците и тяхната съпротива. Ние сме страна, която не уважава частната собственост. Какво друго означава този конфликт с „Емко“ и „Дунарит“. Как може държавата да се намесва по този начин, да се говори за национализация. Ето това внушава недоверие към България сред нейните европейски партньори. това обяснява и защо не сме приети досега в Шенген, нито в Еврозоната“, допълни бившия премиер.
.
Костов призова президента, Народното събрание и правителството да не превръщат в тежка битка спора за назначаването на ръководител на антикорупционния орган. Бившият премиер коментира и напрежението между правителството и президента Румен Радев. Той изрази сериозна тревога от случващото се в страната в последните месеци, преди да поемем европейското председателство. Не знаем какво точно става зад кадър в този конфликт между институциите, виждаме само външната страна. Съдим за позициите им основно от медийните изяви на Борисов и Радев.
„Това с роднините във властта е навсякъде. Вижте например кои са съветниците на президента-негови колеги, познати. Това говори за вид безизходица и липса на политическа култура“, анализира Костов. Той имал 28 братовчеда, но докато е премиер не провежда с никого от тях дори един разговор. Бившият премиер смята, че в държавните институции отиват хора ,които не са успели в частния бизнес. „Пролетариатът се оказва в политическата ни класа. Кои са му съветниците на нашия президент – негови приятели и близки от военния му период. Ами съпругата му? Това говори за ниво на политическата класа“, каза Костов.
Според него, ако този конфликт не бъде преодолян преди председателството ни на ЕС, „ще докажем тезата на Кремъл, че България не е за Европейския съюз, а е част от руския свят”. България може да бъде дестабилизирана от Русия, защото такива са регионалните интереси на Москва. Владимир Путин воюва срещу Европа и в негов интерес е да предизвика разпадане на Европейския съюз, така че това са основателни негови действия-фалшивите новини, внушенията за разпад на ЕС.
„Когато срещу мен започна кампания, когато ме обявиха за най-богатия човек в България и ме оплюваха, най-близките ми претърпяха сериозни удари. Не съм го казвал, но майка ми и баща ми си отидоха заради това“, призна бившият премиер. Иван Костов е категоричен, че повече никога няма да се върне в политиката, защото платил висока цена. „Ние не сме чак толкова голямо семейство и с толкова много енергия, че да излъчим още един политик“, каза Костов. Той призна, че жена му го предупредила да внимава какво говори, когато го изпратила тази сутрин на интервю.

One thought on “Иван Костов: България може да бъде дестабилизирана от Русия. Владимир Путин воюва срещу Европа

  • 18.10.2017 at 2:01
    Permalink

    Естествено специалистът по дестабилизирането, по точно по ликвидирането и кражбите ги разбира тия работи. Пък и за какво му плащаха задокеанските му господари?

    Reply

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'