Италия обмисля затвор за вегани, поставили на диета деца

Италианските родители, които поставят децата си на веганска диета и те пострадат или умрат от това, са заплашени от присъди, предвиждащи до 7 години затвор. Това ще се случи, ако бъде приет законопроектът на депутатката Елвира Савино, съобщава Ройтерс, цитирана от БТА.

Савино е член на консервативната партия „Форца Италия“. Тя предвижда в новия закон родителите да носят наказателна отговорност, ако натрапват на децата си хранителен режим, лишен от жизненоважни елементи, осигуряващи техния балансиран и здравословен растеж.

Аз нямам нищо против веганите и веганизма, стига това да бъде в резултат на свободния избор на пълнолетни хора. Но намирам за абсурдно да се позволява на някои родители да натрапват хранителни режими на отрочетата си по фанатичен, почти религиозен начин, без никакви научни познания и медицински консултации!“, заяви тя.

Савино се притеснява от ширещата се самодейност в тази тъй важна област. Много педиатри изтъкват, че вегетарианството лишава децата в растеж от жизненоважни хранителни елементи за тяхното физическо развитие.

Законът на Савино предвижда до 1 година затвор за родители, натрапили на децата си такава диета и до 4 години затвор, ако вследствие на това тяхно решение детето получи здравен проблем. При смърт наказанието скача на 7 години затвор. Законът ще важи за всички деца до 16-годишна възраст. Наказанията ще се утежняват с една година затвор, ако детето е под 3-годишна възраст.

Италия бе шокирана от няколко подобни случаи с малки бебета. Миналия месец в Милано лекарите установиха, че едногодишно момченце, прието в болница, е имало тегло на 3-месечно кърмаче, заради приложената върху него веганска диета. Детето беше отнето от родителите.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'