Италианските власти разследват предполагаема клетка на ИДИЛ в Милано

Либийските власти предупредиха Италия за съществуването близо до Милано на предполагаема джихадистка клетка, свързана с воювал в „Ислямска държава“ командир. Съществуването на тази мрежа станало известно от документи, открити от либийски агенти в град Сирт, след като правителствените сили завзеха тази седмица генералния щаб на ИД в града, твърдят няколко италиански медии, сред които в. „Кориере дела сера“.

Базираните близо до Милано (Северна Италия) бойцибили свързани с Абу Насим – 47-годишен тунизиец, който живял в страната като млад, после заминал да се бие в Афганистан и в Сирия, а през 2014 г. станал един от командирите на ИД в Либия.

Италия, където равнището на тревога е повишено заради джихадистката заплаха, се опасява, че екстремисти на ИД от Сирт, планиращи нападения в Италия, може да стигнат до нея заедно с мигрантите, прекосяващи Средиземно море.

Италианските сили за сигурност са вдигнати под тревога след получената информация от либийските власти.

В късните часове на вчерашния ден италианският вътрешен министър Анджелино Алфаноразпореди експулсиране на друг тунизиец – радикален имам, действал в югоизточния регион Пулия.

Установено било, че той няма връзка с вербуване на джихадисти, но мотивът за прогонването му е разпространяване на омраза.

От началото на годината Алфано е експулсирал по този начин вече 43-ма чужденци.

На 3 август италианските власти съобщиха, че ще позволят САЩ да използват военновъздушните бази на страната и въздушното й пространство за удари срещу „Ислямска държава“ в Либия.

Правителството би подкрепило такова искане, ако се смята, че това ще доведе до по-бърз и ефикасен завършек на операцията, каза италианският министър на отбраната Роберта Пиноти пред долната камара на парламента.

Американски бойни самолети започнаха да бомбардират мишени на „Ислямска държава“ в град Сирт по искане на подкрепяното от ООН правителство в Триполи.

Ударите са в подкрепа на либийските проправителствени сили, които опитват да установят пълен контрол над Сирт, намиращ се на 450 км югоизточно от Триполи.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'