Ислямска държава отблъсна сирийската армия от Ракка

Джихадистите от „Ислямска държава“ успяха да отблъснат силите на сирийския режим от провинция Рака. В контраофанзива през последното денонощие са убити 40 военни и членове на проправителствени формирования, предаде АФП.„Ислямска държава“ предприе днес контраатака срещу бойците, опитващи да превземат град Манбидж, като нанесе сериозни загуби на подкрепяните от САЩ сили, заявиха Сирийският център за наблюдение на човешките права и самата групировка, цитирани от Ройтерс.

Мониторинговата организация заяви, че ултратвърдолинейните джихадисти са си върнали три села южно от обсадения град Манбидж при изненадваща атака срещу бойците на подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили, при която са загинали поне 28 нейни бойци.

Срещу двете столици на „Ислямска държава“, Рака в Сирия и Мосул в Ирак, в момента се води настъпление на няколко фронта.

Сирийските демократични сили се готвеха да влязат в Мосул близо три седмици след началото на голямата офанзива срещу града с подкрепата на военновъздушните и специалните сили на САЩ като целта беше да запечатат и последния участък от сирийско-турската граница.

Съюзът, който бе създаден миналата година и включи араби и кюрдски милиции, си проби път на почти 2 км от центъра на града, откъм запад, преди в събота да се изтегли.

Самолетите на оглавяваната от САЩ международна коалиция удряха джихадистите, прикриващи се близо до големия комплекс със силози за зърно в южния край на града, който бе обкръжен от Сирийските демократични сили.

Техен говорител каза, че са успели да отблъснат атака и че остават на позиции в покрайнините на града, като повечето от жителите му са в капан в него, а джихадистите са заложили мини и са се окопали, за да го отбраняват.

„Ситуацията е под контрол. Имат много тела по земята“, каза пред Ройтерс Шарфан Даруиш, говорител на съюзния на групировката Военен съвет на Манбидж.

„Разположили сме се по четирите изхода на града. Целият град е миниран. След 20-дневна операция предстои да щурмуваме града“, заяви още той, като добави, че около 2000 души са успели да избягат.
Отделно от това на юг бойците на „Ислямска държава“ успяха да отблъснат сирийската армия, която бе достигнала на едва 10 км на юг от стратегическия град Табка, контролирано от „Ислямска държава“ населено място по поречието на река Ефрат, в провинция Рака.

Табка се намира на около 50 км западно от града Рака, столицата на групировката, и изглежда е първата цел на започналата по-рано този месец голяма офанзива на сирийската армия с подкрепата на руската авиация в провинция Рака.

Язовирът Табка и голяма военновъздушна база в района са в ръцете на джихадистите от 2014 г.

Свързаната с тях информационна агенция Амак предаде, че атентатори самоубийци са нападнали петролното находище Саура, на юг от Табка, което сирийската армия превзе по-рано тази седмица, и групировката отново го контролира.

Еяд ал Хосайн, сирийски журналист, прикрепен към сирийските части, потвърди пред Ройтерс, че бойците й са успели да си върнат територии в района на находището. Той не съобщи брой на жертви сред армията.

„Армейските и съюзническите позиции бяха подложени на много ожесточена атака при находището Саура, което накара войските да се изтеглят от вече освободени райони“, каза Хосайн.

Амак предаде също, че джихадистите са превзели контролен пункт на сирийската армия на стратегическо кръстовище, водещо към град Рака, което сирийските правителствени сили и съюзниците им превзеха в началната фаза на операцията им в провинция Рака.

Сирийският център за наблюдение на човешките права, който следи конфликта, заяви, че „Ислямска държава“ е изпратила подкрепления, и посочи, че поне 300 бойци са се насочили към Табка от Рака.

Източник: БТА и БГНЕС/ Блиц

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'