Ислямска държава изгуби 12% територията си през 2016г.

„Ислямска държава“ е загубила 12 процента от територията си през първото полугодие на 2016 г., драстично спадат и приходите й, сочи доклад.
Данните са от публикуван днес анализ на компанията Ай Ейч Ес „Джейнс“, цитирана от ДПА и БТА.

Джихадистката групировка в момента контролира около 68 300 кв. км в Сирия и Ирак при над 90 хил. кв. км в началото на 2015 г.

„Ислямска държава“ в последно време загуби територии, отстъпвайки пред кюрдските сили в Северна Сирия, сирийските правителствени сили в централния пустинен район на Сирия и иракските сили западно и северно от Багдад.

Освен това месечните й приходи са спаднали от около 80 милиона долара в средата на 2015 г. до 56 млн. през март 2016 г. и може би оттогава са намалели с още 35 процента, смята Ай Ейч Ес „Джейнс“.

ИД пусна своя парична единица

Терористичната организация „Ислямска държава“ е пуснала в обращение своя собствена валута, с която търгува петрол в Източна Сирия, предаде ДПА, като се позова на сирийския Център за наблюдение на правата на човека.

Джихадистката групировка е наредила на всички търговци на петролни продукти от Източна Сирия да използват вече нейната парична единица – златен динар. Той се продавал в местни обменни бюра и се разменял срещу 190 щатски долара.

ИД контролира голяма част от Източна Сирия и части от Северен и Западен Ирак.
loading…


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

'